Nové doubledeckery pro olympijské hry 2012

13.11.2010 09:49

Pokud se chystáte na letní olympijské hry 2012 do Londýna, je dost dobře možné, že se svezete zbrusu novým, dvoupatrovým a samozřejmě červeným autobusem Routemaster.  Právě konání olympiády v roce 2012 jeho nasazení do běžného provozu urychlí, protože londýnskou dopravu čeká během olympijských her velký nápor nejen od Londýňanů. ale i od návštěvníků her, kterých se do Londýna chystají statisíce denně.

Klasické dvoupatrové Doubledeckery byla staženy z běžného provozu už v roce 2005, a tehdy vzbudil tento krok vlnu nevole. Červený londýnský autobus totiž patřil k ikonám Londýna, vidíte jej prakticky v každém filmu , jezdili s ním Beatles, a le třeba i moderní Harry Potter se v jednom z nich proháněl po londýnských ulicích. V roce 2012 nastoupí jeho moderní verze,a všichni doufají, že tradice bude pokračovat.

Design autobusu navrhli designéři z Heatherwick Studio, nový interiér je prostorným vzdušný a světlý. Do autobusu můžete nastoupit dvěma bočními dveřmi, a nebo klasicky naskočit na zadní nástupní plošinu autobusu. Spodní patro pojme 47 pasažérů, horní pak 40 sedících.

Nové doubledeckery vsadily na moderní technologie i ekologii. Autobus je vybaven LED světelnou technikou, zcela nový je motor. Jedná se o hybrid - dieselový agregát doplňuje elektromotor zásobovaný z lithiových akumulátorů