OH v Londýně představují vysoké bezpečnostní riziko

08.02.2012 13:26

Olympijské hry, které se v Londýně uskuteční v červenci a srpnu, jsou podle britských expertů spojeny s vysokým bezpečnostním rizikem. Podle vlády bude během her vyhlášen "naléhavý stupeň ohrožení," což znamená, že teroristický útok je vysoce pravděpodobný.

O celkovém počtu lidí, kteří se budou na zajištění bezpečnosti her podílet, britské úřady ještě nemají jasno. Místní policie považuje za věc prestiže, že sama zvládne zajištění bezpečnosti pro sportovce i návštěvníky olympiády.

Hlavní břemeno odpovědnosti policisté nepochybně ponesou, ale na řadě míst budou nasazeni dobrovolníci, tisíce zaměstnanců soukromých bezpečnostních agentur i příslušníci armády. Dobrovolní pomocníci budou podle policie hlavně obsluhovat bezpečnostní rámy při vstupu do olympijské vesnice. Na exponovanějších místech má být rozmístěno 10.000 pracovníků soukromých bezpečnostních agentur. Podle odborníků ale tento počet zjevně nebude stačit, povolán bude muset být nejméně dvojnásobek.

Armáda bude použita k ostraze některých specializovaných sportovišť, například plavebního kanálu pro olympijskou regatu. Britský ministr obrany Philip Hammond prohlásil, že ozbrojené síly jsou připraveny zajistit bezpečnost