Olympiáda je skvělá - pokud nejste tažný pes

02.02.2011 19:08

Tažní psiBílý sníh, bílé ticho kolem  přeruší štěkot smečky psů Husky, kteří táhnou sněžné sáně. Tak vypadala turistická idyla v olympijském městečku Whistler v době  konání olympijských her. Hry ale skončily, turisté a jejich peníze odjely. Co teď se psy, kteří byli dobří na tahání olympijských turistů ?

Styl utracení více než stovky tažných psů podnítil zahájení vyšetřování organizace za práva zvířat SPCA pro násilí páchaném na zvířatech.  Rozhořčení skupin ochránců zvířat bylo v tomto případě značné, a zdá se, že zcela na místě.  Špína vyšla najevo díky šetření pojišťovny Work Safe BC, na které uplatňoval čerpání zdravotní pojistky na post -traumatický stress zaměstnanec , který loni v dubnu zabil více než 100 tažných psů, které jeho firma pořídila pro výlety návštěvníků zimní olympiády ve Whistleru. Zaměstnanec pojišťovně tvrdil, že trpí nočními můrami a návaly strachu, a to  díky příšerným  vzpomínkám na příkaz zabití 1/3 třetiny tažných psů z důvodu slabého zájmu turistů.

Firma Outdoor Adventures,  které se také zabývá půjčováním sněžných skútrů, sněžnic  a  výlety na koních v okolí olympijského střediska Whistler , na dotazy novinářů příliš ochotně nereaguje.
Nicméně, z prohlášení mluvčího společnosti Outdoor Adventures vyplývá, že firma nedisponuje žádnými střelnými zbraněmi, a všechny další  plánované utracení tažných psů budou probíhat ve veterinární  ordinaci.  Oficiální Turistické a marketingové středisko v olympijském Whistleru   okamžitě po zveřejnění informací pozastavilo prodej i rezervace výletů se psím spřežením s touto společností.

 

Z vyšetřování vyplynulo, že zaměstnanec zabil mezi 21 a 23 dubnem více než 100 psů velmi nehumánním způsobem, a to na příkaz svého nadřízeného.  Psi byli zabíjeni přímo na místě, kde byli  chování , před očima dalších psů, na které nůž nebo kulka teprve čekali.  Mnoho lidí bylo výsledky vyšetřování šokováno, a ještě více veřejnost  pobouřily  informace o tom, jaký tažní psi mají vůbec život a jak je o ně pečováno.

Společnost Outdoor Adventures očekávala díky náporu turistů do olympijského střediska ve Whistleru  velké tržby právě z prodeje romantických výletů na saních tažených smečkou psů.  Ve vyšetřovací zprávě pak zazněly drsné, cynicky znějícící věty : „…co jsme měli dělat,  když jsme neměli peníze na krmení pro všechny psy ? Když jsme je uz nepotřebovali ….“

Tento případ není první, jak uvádí mluvčí Vancouver Humane Society  Peter Fricker. Je však v poslední době zdaleka největší, a odporným využitím psů pouze v čase olympijských her. 

 

 

Ilustrační fotografie Patrick Brosset