Olympiáda na ČT 24 ? Ne vždy a ne všude

30.07.2012 19:40

Londýnské olympijské hry jsou v České televizi asi nejdůležitější sportovní událostí letošního roku. Nasazení i přípravy byly vskutku neobvykle masivní, a největší české veřejnoprávní medium tak pokrývá svými přenosy opravdu maximum možného. Drobnou vadu na kráse zjistili někteří majitelé přijímačů, kteří signál a programy České televize přijímají satelitně.

Potíže se týkají hlavně zpravodajského kanálu ČT 24, který o olympiádě informuje v rámci svých pravidelných zpravodajských relací.  Pokud tedy ČT 24 přijímáte satelitně například přes největšího českého poskytovatele – UPC, který svou satelitní televizi provozuje nově pod značkou Freesat -  můžete mít při sledování zpravodajství problém. Při zpravodajství uslyšíte zvuk, obraz Vám však zakryje informace s textem „Omlouváme se, ale ČT nemá licenci pro volné šíření záběrů z OH na internetu“ a text pak pokračuje dál s upoutávkou na speciální olympijský web české televize. Je jedno, že se nedíváte na ČT24 přes internet, ale přes satelit, a že se Váš přijímač nalézá na území České republiky.

Mluvčí České televize Michaela Fričová stav vysvětluje větou "Televize má vlastní vysílací práva pouze pro území České republiky, proto musí všude tam, kde je možné program naladit i v zahraničí, kanál blokovat". Paradoxně třeba kanál ČT 1, který některé zpravodajské pořady vysílá souběžně s CT 24, na satelitním vysílání blokován není. Je zvláštní, že zde to technici rozlišit dokáží, a u ČT 24 nikoli

Podobná situace se již stala u LOH v Pekingu, a i tehdy vzbudila nevoli, Na jednu stranu je to logický požadavek vlastníků přenosových práv, na druhou stranu tady ČT získává naprosto zbytečně negativní reklamu. Mnoha těm, komu se na obrazovce objeví stejná omluva, jistě zapřemýšlí, zda je opravdu nutné platit  každý měsíc veřejnoprávní televizi poplatek, když její přístup moc veřejnoprávní není. Důležitá je masa diváků, a na těch pár tisíc lidí , kterým jde jen zvuk s „reklamou na olympijský web“ není třeba brát ohled. Proč hledat technické řešení, když to jde  takhle, jednoduše.

Hlasy, zda má veřejnoprávní televize přenášet sportovní přenosy z profesionálního sportu – Ligy mistrů , fotbalového Eura nebo domácí nejvyšší fotbalové soutěže ( plné kapříků)  , se na sociálních sítích objevují stále častěji. Zvláště, když sportovní přenosy ČT prokládá reklamními bloky ( ne tak často jako u komerčních televizí) na pivo či přípravky na podporu erekce.  Opravdu má takhle sport na veřejnoprávní televizi vypadat ?

Diskusní téma: Olympiáda na ČT 24 ?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek