Olympiáda na vikingském popravišti

20.03.2010 18:23

Minulý rok byl při stavbě silnice vedoucí na olympijské sportoviště v britském Weymouthu, kde budou probíhat v roce 2012 jachtařské soutěže, objeven hromadný hrob. To ale ještě nebylo jasné, komu patří ostatky 50 lidí s oddělenými lebkami. Britští vědci vydali zprávu, že jde o pozůstatky vikingských bojovníků, které asi před 1000 lety popravili místní Anglosasové.

Kostry podle provedených analýz patří vikinským nájezdníkům a pocházejí z období mezi lety 890 až 1030, z období před normanským vpádem do anglosaské Anglie. Zkoumání zubů prokázalo, že pohřbení lidé vyrůstali v chladnějším klimatu a že pocházejí z různých oblastí dnešní Skandinávie.
Archeologové z univerzity v Oxfordu zjistili, že byli popraveni místními Anglosasy v období, kdy Anglie byla častým terčem nájezdů Vikingů. Nejspíš šlo o veřejnou popravu. Vikingové se předtím museli nejspíše svléknout - na místě totiž nebyly nalezeny žádné předměty ani pozůstatky oděvů. Popraveným bylo něco přes 20 let, několika z nich přes 30.
Z historického hlediska jde o mimořádně cenný nález. "Masový hrob, obzvlášť z tohoto období, je opravdu výjimečný," uvedl šéf archeologického týmu David Score. Na letní olympijské hry se Londýn intenzivně připravuje, zbývají již jen dva roky, a velká část sportovišť je nyní zatím staveništěm.