Olympijské hry na ČT ?

24.11.2010 17:59

Oboje je tak trochu synonumum. Česká veřejnost si těžko dovede představit přenos z olympijských her jinde než na kanálech České televize. O to překvapivější je prohlášení předsedy Rady České televize JIřího Baumruka,  který sice označil možnost, že ČT nemusí olympiádu vysílat, jako krajní, ale zároveň reálně možnou.

Cena vysílacích a přenosových práv u olympijských her strmě roste. Momentálně Česká televize získává práva k vysílání přes své členství v Evropské vysílací unii . Smlouva mezi unií a MOV končí v roce 2016, a těžko říci, co bude následovat. Není vyloučené, že další nákup přenosových práv se může uskutečnit mezi MOV a jiným, novým, komerčním subjektem. Olympijské hry už dávno nejsou jen o sportu, ale o i penězích. Zlí jazykové tvrdí, že už hlavně o penězích.  Kdo zaplatí více, ten práva na vysílání může získat. Pokud tedy do vyjednávání o vysílacích právech opravdu vstoupí silný komerční subjekt - ať už to bude silná insvestiční skupina, či jiné sdružení - může se stát, že na další nákup od něj budou mít jen placené televizní kanály, a ne veřejnoprávní televize, jako je třeba ČT . Jiří Baumruk prohlásil  "Je možné, že do toho vstoupí nějaký komerční subjekt, který koupí televizní práva pro Evropu, koupí je draho, to je smyslem činnosti olympijského výboru v této oblasti, pak je bude draho prodávat"

Olympijské hry 2012 i olympiáda v Soči je v tomto smyslu v bezpečí, ale jedná se další, budoucí olympiády

https://www.e15.cz/relax/sport/televize-zaplatily-za-prenosova-prava-rekordni-castku-a-asi-prodelaji

 



Může ale podle Baumruka nastat i situace, že na práva nebudou mít peníze ani dvě nebo tři stanice dohromady. V určitém období může být cena tak vysoká, že je v Česku nikdo nekoupí, dodal předseda Rady ČT s tím, že je nutné se na takovou možnost připravit.

Náklady na výrobu pořadů stále rostou