Olympijské hry v Praze by chtěly být alternativou k Pekingu

26.08.2008 17:37

Projekt olympijských her v Praze měl být alternativou ke gigantickým hrám v Pekingu. Taková byla vize společnosti Praha olympijská. Olympijské hry v Pekingu stály podle oficiálních údajů 42 miliard dolarů (693 miliardy korun), jenže podle neoficiálních byly mnohem dražší. Pražská olympiáda předpokládala náklady 88 miliard korun.
"Projekt Prahy není postaven na tom někoho předstihnout, někoho trumfnout. Je to od začátku prezentováno jako komorní hry v srdci Evropy, kde bude všude blízko, kde nebude nic megalomanského," uvedl mluvčí společnosti Praha olympijská Tejkal. Všechny stavby a projekty měly být projektovány tak, aby měly využití v budoucnu.
Mezinárodní olympijský výbor podle všeho preferuje při výběru pořadatelů města, která mají více než pět milionů obyvatel. Praha ale může zaujmout jinými přednostmi. "Nikdo neví, jak bude v roce 2020 nebo 2024 vypadat globalizovaná Evropa, jejímž bude Praha středem. Dá se velmi reálně předpokládat, že bude jednotný měnový prostor, už jsou otevřené hranice. Troufnu si tvrdit, že nebude extrémně velký rozdíl mezi jednotlivými evropskými městy a třeba pro Prahu bude hlavní výhoda, že sem bude stejně daleko ze Stockholmu, z Říma jako z Varšavy, Kyjeva a Lisabonu.
Podle Jiráska má Praha šanci na pořádání OH jen v případě, že MOV změní strategii a bude se snažit, aby hry byly skromnější a štíhlejší. Aby nešlo o megalomanskou akci jako v olympiáda v Pekingu nebo o čtyři roky dříve v Aténách. Vedení MOV je ale v současné době nejspíše přesvědčeno, že současný trend je správný. Olympiáda podle nich má být velkolepou akcí. Dalším klíčovým bodem je nutná podpora politiků. Nejen jednotlivých stran, ale všech.