Olympijský ekologický poradce uprchl z Ruska

20.04.2010 19:15

Přední ruský ekolog Sergej Volkov, oficiální olympijský poradce, který varoval před poškozováním kavkazské přírody bezohlednou výstavbou olympijských sportovišť v černomořském letovisku Soči, musel podle ruských médií vyhledat azyl na Ukrajině. Volkov totiž napsal několik kritických dopisů prezidentu Dmitriji Medveděvovi, na jejichž základě proti němu bylo zahájeno trestní stíhání. Olympiáda v Soči má tedy prvné obžalované
Volkov byl oficiálním ekologickým poradcem hlavní ruské olympijské stavební firmy Olympstroj. Podle něj nabyly olympijské stavební aktivity takového rozsahu, že neohrožují jen životní prostředí, ale i životy tisíce lidí. Podle Volkova stavbaři odbyli geologický průzkum, který prováděly firmy poslušné vládních pokynů. Volkov zvlášť upozorňuje na nebezpečí plynoucí z výstavby dopravního koridoru spojujícího sočské pobřeží s vysokohorským sportovním komplexem Krasnaja Poljana. Tento obří projekt vyrůstá v geologicky nestabilní zóně. Nové silnice mohou ohrožovat sesuvy půdy, v místech nalezišť rtuti a uranu hrozí při budování tunelů kontaminace podzemních vod.
Svá zjištění sepsal Volkov do několika otevřených dopisů prezidentu Medveděvovi. Prezident mu nikdy neodpověděl. Volkov nyní žije na nejmenovaném místě na Ukrajině v malém bytě, kde má k dispozici jen notebook a pár knih. Svá zjištění posílá ruským úřadům, aby varoval před další živelnou výstavbou. Kromě Volkova přichází důrazná kritika dopadů výstavby olympijských objektů na okolní životní prostředí i ze strany Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).