Olympijský hokejový turnaj - Česko - Lotyšsko 5:2

20.02.2010 10:04


Česká hokejová reprezentace dnes udělala další důležitý krok k postupu ze skupiny B olympijského turnaje v hokeji , když dnes v noci porazila hokejisty Lotyšska 5:2 a vede skupinu B.  Češi neopakovali chyby favorita skupiny - Ruska - a zápas rozhodli prakticky již v první třetině.

Zápas začal pro české hokejisty výborně - první gol dal Krejčí už ve 3.minutě, a za další minutu jeho akci zopakoval Plekanec. Češi byli při chuti, a Jágr, který si zatím turnaj opravdu užívá, zvýšil při přesilovce v 6.minutě na 3:0 . První třetina se pak nesla jasně ve znamení aktivních českých hokejistů, kteří však optickou převahu dalším golem nevyjádřili.

Skrumáž před prvním golemDruhá třetina již byla opticky vyrovnanější, Lotyši sporadicky, ale přece sem tam ohrozili českou branku, ale Vokoun byl pozorný. Další gol pak přidal Marek Židlický, a Česko vedlo 4:0. Zápas se zdál rozhodnut, a Češi výrazně zvolnili, 4 brankové vedení je jako by ukolébalo. Toho využili Lotyšští hokejisté a při přesilovce překonal Vokouna mezi betony šikovně Sotniekes. Na konci třetiny dobře hrající soupeř snížil na rozdíl 2 golů , nahozený puk chytře tečoval Ankipans a do kabin se šlo za stavu 4:2

Ve třetí třetině začaly Lotyši znovu náporem, a můžeme děkovat Vokounovi, že tým podržel a chytil nejméně jednu čistou golovou šanci. Čas rychle ubíhal, a Lotyši zapomínali tak trochu bránit, a i český tým se dostal do šancí. Bohužel je nevyužil, a tak poslední gol dal Patrik Eliáš do prázdné branky v poslední minutě utkání.

Česko zvítězilo nad Lotyšskem 5:2 a k přímému postupu do dalších bojů z 1. místa skupiny stačí s Ruskem uhrát 1 bod

 

 

Jaromír Jágr střílí golČeská republika - Lotyšsko 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky:
3. Krejčí (Erat, Fleischmann), 4. Plekanec (Židlický, Rolinek), 6. Jágr (Židlický, T. Kaberle), 27. T. Kaberle (Eliáš, Židlický), 60. Eliáš

36. Sotnieks (Vasiljevs), 39. Ankipans (Karsums, Pujacs). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Rooney - Nelson (oba USA), Fonselius (Fin.

Česká republika: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Kubina, Hejda, Blaťák, Z. Michálek - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, Skrastinš, K. Redlihs, Lavinš, Galvinš, Bartulis, Sotnieks - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - Ankipans, Sprukts, Karsums - M. Redlihs, Širokovs, Darzinš - Berzinš, Meija, Daugavinš. Trenér Olegs Znaroks.