Olympijský hokejový turnaj Rusko - Česko 4:2

22.02.2010 08:00

V nedělním programu zimních olympijských her 2010 čekala na české diváky hokejová lahůdka zápas Rusko Česká republika. Vítěz tohoto utkání postupoval přímo ze skupiny, a to byl zápas zajímavější. Utkání začalo v celkem kulturní hodinu - 21 hodin našeho času, a u televizních obrazovek bylo nabito.

Rusové začali první třetinu náporem, a prvních deset minut zatlačili Čechy do defensivy. Našeho brankáře Vokouna ohrozil v sedmé minutě samostatným nájezdem Ovečkin, ale Vokoun jeho pokus zlikvidoval. První přesilovku, kterou soupeř po faulu Jágra hrál, rusové ihned využili - Malkin v 15 minutě prostřelil Vokouna z těžkého úhlu a Rusko vedlo 1:0. Když už to vypadalo, že hráči půjdou do kabin za nepříznivého stavu, přišla česká přesilovka 5:3. Tu v 19. minutě využil Plekanec, který tak trochu šťastně z otočky prostřelil Nabokova . První třetina skočila 1:1

Druhou třetinu začali Rusové opět tlakem, a Vokoun měl plné ruce práce. Ve 35. minutě však kapituloval, když gol za jeho záda dostal Kozlov. Češi chtěli reagovat a vyrovnat, což se podařilo při závaru před ruskou brankou Jágrovi a Čajánkovi, kteří dostali puk na Nabokova záda, ale až po odpískání a branka tedy neplatila. Druhá třetina skončila 2:1 pro rusy

Třetí třetina nezačala vůbec šťastně, Jágr přišel uprostřed kluziště o puk po agresivním ataku Ovečkina, a z protiútoku prohodil Voukouna Malkin na 3:1. Češi ale zápas nevzdali, a postupně začali mít více ze hra, jenže optickou převahu nedokázali vyjádřit golově. Pět minut před koncem však Češi přeci jen snížili, kdy Nabokova prostřelil chytře Michálek. Bylo to 3:2 Češi vsadili pak vše na útok, ale při závěrečné power play skončil utkání Dacjuk golem do prázdné brány

Olympijský hokejový turnaj Rusko - Česko 4:2

Rusko - Česká republika 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Branky : 16. Malkin  (Dacjuk, Ovečkin), 35. Kozlov (Radulov, S. Fjodorov), 42. Malkin (Sjomin, Tjutin), 60. Dacjuk (Malkin, Ovečkin)
20. Plekanec (Eliáš, T. Kaberle), 55. M. Michálek (Židlický, Blaťák). Rozhodčí: O'Halloran, Pellerin - Morin (všichni Kan.), Feola (USA).


Rusko: Nabokov - Gončar, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Afinogenov, Dacjuk, Kovalčuk - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

ČR: Vokoun - Polák, Hejda, Z. Michálek, T. Kaberle, Židlický, Kuba, Blaťák, Kubina - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.