Olympijský oheň

26.02.2010 16:06

Na olympijských hrách ve Vancouveru se dějí zajímavé věci kolem jednoho ze symbolů olympijských her – olympijského ohně. Oheň podle legendy ukradl Prométheus Diovi a dal ho lidem. Původ symbolu pochází ze starověkého Řecka, kde byl oheň udržován po dobu trvání her. Tento zvyk byl obnoven na letních olympijských hrách v Amsterdamu v roce 1928 a od roku 1936 je součástí olympijské tradice také štafeta olympijské pochodně.
Návštěvníci Vancouveru se museli na olympijský oheň hořící na břehu Burrardovy zátoky dívat z uctivé vzdálenosti přes drátěný plot. Na hlavy organizátorů her se tak navalila vlna drtivé kritiky, takže vzdálenost k olympijskému symbolu zkrátili a v plotu dokonce vystříhali asi deseticentimetrový pás, aby dráty nevadily při pořizování fotografií. "Je to skvělé, že je to takhle blízko. Ten oheň je z této vzdálenosti ještě mnohem hezčí." Oheň ve Vancouveru hoří na vrcholech pěti přes sebe se překrývajících ocelových tubusů. Návštěvníci města mají o oheň velký zájem. Je to jeden z nejfotografovanějších objektů města. Fotografie lze pořídit nejen skrz plot ale i z vyhlídkové plošiny přilehlé restaurace. Ve frontě si ale musí každý asi patnáct minut postát.
 


Pochodeň zase byla slavnostně zapálena ve starověké Olympii v Řecku obvykle několik týdnů před zahájením olympiády. Jedenáct žen, které představují kněžky, za pomoci slunečních paprsků zapálí louč. Poté je oheň štafetovým způsobem přenášen po celém světě až do dějiště her. Na každé olympijské hry se vyrábí originální pochodeň. Letošní olympijská pochodeň vznikla v samotné Kanadě. Design navrhl Leo Obstbaum se svým týmem ve společnosti Bombardier, která je známá inovacemi v dopravě a letectví. Vyhrál s ladným jednoduchým moderním designem. 94 centimetrů dlouhá pochodeň je složena z linek inspirovaných zimními sporty a jejich ladností. Na povrchu je ozdobená svítícím javorovým listem, který do pochodně přivádí vzduch, logem i mottem olympiády. Vyrobena je z kompozitních materiálů, kovu a má hliníkové tělo.
Právě tvar pochodně vyvolal zajímavou diskuzi. Mnoha obyvatelům Kanady připomíná joint, především když je zapálená. A právě oblast Vancouveru je známá docela značnou tolerancí místní policie a místní komunity k marihuaně. Může tak vyvstat otázka, zda šlo o záměr nebo pouhou náhodu. Ale stejně tak může pochodeň připomínat skalpel nebo vlající vlajku, jak se někteří k jejímu tvaru vyjádřili. Více o marihuaně na olympijských hrách
Samotným zapálením obří pochodně na stadionu je tradičně pověřena slavná osobnost. Ve Vancouveru ten kouzelný okamžik vzplanutí ohně pokazil počítač. Jeden ze čtyř pilířů tvořících podstavec pro oheň se vůbec nevysunul. Každý pilíř měla zapalovat sportovní kanadská osobnost. Jenže na bývalou kanadskou rychlobruslařku Catrionu Le May Doanovou se tentokrát nedostalo. Oheň tak zažehli pouze tři sportovci, basketbalista Nash, hokejová legenda Wayne Gretzky a lyžařka Nancy Greeneová.
Třeba se ještě dočkáme nějakého překvapení při slavnostním zhasínání olympijského ohně. Závěrečná slavnost olympijských her ve Vancouveru proběhne v ranních pondělních hodinách. Olympijskou štafetu převezme ruské město Soči. Zimní olympijské hry v Soči 2014 budou dalšími, na kterých mohou naši sportovci uspět