Olympijský stadion a vesnice by mohly vzniknout na severu Prahy

04.10.2010 17:17

Město Praha má území pro případnou výstavbu nových olympijských sportovišť. Podle studie, kterou nechal magistrát pro olympiádu v Praze zpracovat, se nejvhodnějším místem pro olympijský stadion a vesnici jeví sever města v oblasti Letňan. Městská rada také rozhodla o tom, že magistrát vypíše soutěž na zhotovení ekonomické studie záměru na pořádání olympiády.
Analýza území rozdělila město na čtyři díly a hodnotila to, kde by byla případná výstavba olympijského areálu nejlepší. Vzala v úvahu současná nebo plánovaná pražská sportoviště, jako je trojský kanál, Arena Sazka a Národní fotbalový stadion. Opouští se myšlenka, že by olympijský stadion mohl vzniknout rekonstrukcí strahovského stadionu.
Sever města je prý výhodný zejména kvůli tomu, že bude napojen na centrum silničními obchvaty i metrem a přitom by střed metropole nezatěžoval. Vznik sportovišť by se dal spojit s novým veletržním areálem, což by pomohlo řešit jejich další využití. Olympijská vesnice by mohla být na pozemcích kbelského letiště, pokud by ho armáda opustila. Město by stejně chtělo využít jeho plochu pro bytovou výstavby.
Blízko takzvané severní terasy je rozsáhlá průmyslová oblast po bývalé ČKD, kde se počítá s novými sportovišti. Blízko je i další rozvojová plocha Manin. Z analýzy jasně vyplývá, že Praha už nyní má dost pevných bodů, aby další úvahy o olympiádě neplavaly na vodě.