Paralympijské hry 2010 ve Vancouveru jsou minulostí

23.03.2010 13:26

Včera 21.března proběhl závěrečný ceremoniál paralympijských her ve Vancouveru. Konec paralympijských her oslavilo více než 500 závodníků ze 44 zemí. Skončilo tak deset dní klání a bojů o paralympijské medaile.

Závěrečného ceremoniálu se zúčastnili umělci z celé Kanady. Například populární quebecká folková skupina La Bottine Souriante. Za zpěvu Ali Milnerovy „O Canada“ byla spuštěna kanadská vlajka a 125 lyžařů předvedlo na sjezdovkách ve Whistleru představení s pochodněmi.

Prezident Mezinárodního Paralympijského výboru sir Philip Craven předal paralympijskou vlajku městu Soči, pořadateli zimních paralympijských her v roce 2014. Závěrečný ceremoniál přenášela kanadská CTV a přímý přenos trval 70 minut.

Nejúspěšnější výpravou na Paralympijských hrách ve Vancouveru bylo Rusko se 38 medailemi. Na druhém místě skončilo Německo, na třetím Kanada s 19 medailemi (z toho 10 zlatými), následovaná Ukrajinou, Spojenými státy americkými, které získaly 13 medailí ( 4 zlaté).

Pro Paralympijské hry už nebyly typické davy lidí valící se městem, jako to bylo během her olympijských, které ve Vancouveru začaly před měsícem.  Ale i tak jednotlivé disciplíny navštívilo rekordní množství návštěvníků. Bylo prodáno 230 tisíc lístků, což bylo celých 85 procent všech dostupných lístků, což bylo nejvíce za celou dosavadní historii zimních paralympijských her.
 



Furlong: „Jsem hrozně unavený“

John Furlong, výkonný ředitel vancouverského organizačního výboru zimních olympijských a paralympijských her 2010 (VANOC), si na včerejší závěrečné tiskové konferenci na jednu stranu posteskl, že maratón olympijských a paralympijských her končí, ale na stranu druhou si oddechl, že to má zdárně za sebou. Na konferenci se dostavil stylově v modré bundě, kterou byly po celou dobu her charakteristicky oblečení dobrovolníci, které měl VANOC na starost. Dobrovolníků byla celá armáda a po celou dobu byli vidět. Mezi sebou si říkali „šmoulové“ právě podle modrých bund, kterou každý dobrovolník dostal a jako památku si jí taky může nechat.

John Furlong a jeho tým mají určitě právo na pořádný odpočinek. Ale i když jsou hry v Kanadě oficiálně skončené, proces ukončení bude trvat fakticky ještě několik měsíců. A Furlong sám se ještě zúčastní mnoha akcí souvisejících s kanadskými hrami. Už v nejbližších dnech odjíždí do Gruzie, kde se zúčastní vzpomínkové akce za zesnulého sáňkaře Nodara Kumaritashviliho.

Výbor už pracuje na úklidu města. Všechno se pomalu vrací do předolympijských kolejí. VANOC pracoval s 22 miliony dolarů, které mu poskytl Mezinárodní Olympijský výbor. Tyto peníze byly použity pro vytvoření zázemí mnoha tisíc dobrovolníků. Mezinárodní olympijský výbor byl s průběhem her velmi spokojen a Furlongovi a jeho týmu a všem dobrovolníkům velmi poděkoval za příjemnou atmosféru, která byla pro průběh celých her charakteristická.