Polská běžkyně na lyžích na OH ve Vancouveru dopovala

20.03.2010 18:22

Kornelia Marková, polská běžkyně na lyžích, je jedinou závodnicí na zimních olympijských hrách ve Vancouveru, u níž testy prokázaly, že dopovala. I druhá zkouška na přítomnost zakázané látky EPO v těle závodnice byla pozitivní. Markové hrozí nejméně dvouletý zákaz startů.
Marková neprošla kontrolou po štafetě na 4x5 kilometrů. Polky v tomto závodě obsadily šesté místo. O Markové pozitivním testu informoval Polský olympijský výbor. Výsledek potvrdila analýza druhého vzorku v laboratoři ve Vancouveru.
Polská štafeta přijde o šesté místo. Změna pořadí posune české kvarteto na dvanáctou pozici ve výsledkové listině. Markové bude anulován výsledek v běhu na 30 kilometrů, ve kterém nečekaně obsadila jedenácté místo. Dopingová aféra bude pro pětadvacetiletou Markovou nejspíše znamenat konec běžecké kariéry.
EPO je hormon, který způsobuje větší produkci červených krvinek, a tak i vyšší výkonnost sportovce. Na olympijských hrách ve Vancouveru bylo provedeno celkem 2000 testů. Pozitivní nálezy měli i slovenský hokejista Ľubomír Višňovský a ruská hokejistka Světlana Terentěvová. Protože však nešlo o závažná provinění, vyvázli oba jen s varováním od MOV.