Porazíme Finsko ?

24.02.2010 13:12

Gól Davida Krejčího v prodloužení, odstoupení Jaromíra Jágra, skóre 2:2 v normální hrací době, to jsou zásadní okamžiky dnešního duelu Česká republika-Lotyšsko hokejového turnaje na olympijských hrách ve Vancouveru. Takových vypjatých okamžiků bychom se měli v duelu s Finskem vyvarovat. Předně se musí hrát zápas od zápasu. Už včera se plnila média zprávami o tom, jak si čeští fanoušci rezervují místa v restauracích a sportovních barech na čtvrtfinálový duel s Finskem?! Lotyšsko nikdo nepovažoval za těžkého soupeře, a jak to dopadlo, jsme mohli sami na vlastní kůži dnes v brzkých ranních hodinách zažít.

Tentokrát ještě stálo štěstí na naší straně, ale pokoušet bychom ho neměli. Hráči by se určitě měli zamyslet sami nad sebou. Téměř prohráli zápas, ve kterém nastupovali jako favoriti a ve kterém si nechali vzít slibný náskok 2:0. Jasně se ukazuje, že na takto velkém turnaji nejsou slabší soupeři. Počítat se musí s každým!
Velkou odpovědnost za nepodařený zápas cítí i kapitán Patrik Eliáš. "U některých hráčů selhala disciplína. Šli jsme do čtyřech, do třech. Úplně stupidně. To se v takových turnajích nemůže stát. Ztratili jsme rytmus, vypadli jsme ze hry a koukali, co se děje. Mohla to být tragédie. Na tomhle turnaji to ale není sranda. Předvedly to i jiné mančafty. Máme ale další šanci, nesmíme si z toho dělat hlavu a musíme být pozitivní… Bylo to neuvěřitelné. Jen když jsem seděl na střídačce, tak jsem měl tep asi 170. Nervy to samozřejmě byly. Jsem rád, že jsme to nakonec zvládli."
Aby mohli čeští hráči postoupit přes Finsko do bojů o medaile, musí se vyvarovat chyb ve vlastním pásmu. Právě obrannou fázi označil útočník Rolinek za největší slabinu českého týmu. "Když soupeř začne rotovat v koutu a měnit místa, tak nedokážeme pohlídat hráče. První i druhý gól dali nepokrytí hráči. Bohužel se stalo, pustili jsme je do hry.“
Čeští hokejisté mají s Finskem na mistrovství světa pozitivní bilanci, ale na olympijských hrách je to bohužel naopak. Na olympijských hrách se zatím oba týmy střetly třikrát, Finové si připsali dvě vítězství oproti jednomu českému. Všechny dosavadní vzájemné zápasy se odehrály v základní skupině. Na posledních olympijských hrách v Turíně jsme s Finskem prohráli 4:2, ale nakonec jsme ještě vybojovali bronz. Finsko se dostalo až do finále, kde prohrálo a získalo stříbrné medaile. V Naganu jsme Finy přehráli 3:0, ale i tak neodjeli s prázdnou. Vybojovali bronzové medaile. Medailová bilance Finska z olympijských her je dvě stříbra a dva bronzy.
Finsko v posledním duelu se Švédskem prohrálo 0:3, ale i tak postoupilo do čtvrtfinále z prvního místa vyřazovací tabulky. Ve Vancouveru zatím Finové vyhráli dva ze tří zápasů základní skupiny, s Běloruskem 5:1 a s Německem 5:0.
Zápas s Českou republikou začne v UBC Thunderbird Areně ve čtvrtek ráno ve 4 hodiny, a přenáší ho v přímém přenosu program ČT2