Porážka Ruska nám může nahrát

19.02.2010 11:20

Českou hokejovou reprezentaci čeká poslední zápas skupiny s Ruskem v neděli. Rusku se určitě nebude po dnešní porážce se Slováky nastupovat lehce. Čechům by mohla pomoct i vzpomínka na poslední vzájemný olympijský zápas v Turíně, kde Češi porazili Rusko v utkání o bronzové medaile.
Čeští hokejisté před čtyřmi lety vyhráli 3:0. Branky vstřelili Erat, Židlický a Straka. Rusům tak zhatili poslední medailové naděje. Rusko tak podruhé v historii zůstalo na olympijském turnaji bez medaile.
Češi na Rusy narazili zatím na každé olympiádě. Nejpamátnější zápas byl ten finálový v Naganu v roce 1998. Utkání tehdy rozhodla přesná trefa obránce Petra Svobody. Dramatický průběh měl i čtvrtfinálový zápas na OH 2002 v Salt Lake City. V tomto zápase padl jen jeden gól a Rusko vyhrálo 0:1. Těsným vítězstvím Rusů skončilo i první vzájemné olympijské střetnutí v Lillehammeru v roce 1994, kdy Češi podlehli Rusku 3:4.
Rusové o úspěchu ve Vancouveru nepochybují. O českých hráčích hovoří s despektem a berou je jen takzvaně do počtu. Ruská reprezentace minulý rok vystoupala zpátky na světové výsluní, po několika hubených letech si chce spravit chuť. Vzájemná bilance za uplynulé tři roky hovoří ve prospěch Rusů. Zvítězili ve 14 zápasech dvanáctkrát. I celková čísla vyznívají lépe pro Rusko: z dosavadních 92 utkání česká reprezentace 33 duelů vyhrála a v 52 případech utrpěla porážku. Sedm zápasů skončilo remízou.