Praha neuspěla v boji o olympijské hry v roce 2016

04.06.2008 17:33

Praha se mezi kandidátská města pro pořádání olympijských her v roce 2016 nedostala. Rozhodlo o tom hlasování výkonného výboru Mezinárodního olympijského výbor (MOV) v Aténách. O pořádání her nadále může bojovat Chicago, Tokio, Rio de Janeiro a Madrid. Ze hry kromě Prahy vypadly ještě města Baku a katarské Dauhá.
"Není to žádné překvapení, postoupila ta nejzkušenější města. Už dlouho mluvíme o tom, že hlavním cílem je olympiáda v roce 2020 nebo 2024. Proto je pro Prahu nadějí, že Rio se v minulosti dvakrát nedostalo mezi kandidátská města a nyní uspělo."
Pro pražského primátora Pavla Béma verdikt MOV nebyl překvapením. "A už vůbec ne tragédií. Do souboje o rok 2016 jsme šli s velmi malými šancemi. Světu jsme se ukázali jako odvážné město, které o olympijské hry v Praze stojí. Z chyb a doporučení MOV se poučíme a napravíme je." Kritici her naopak volali po tom, aby Praha o hry přestala usilovat. "Je nejvyšší čas tuto nákladnou aktivitu ukončit," řekla zastupitelka Strany zelených Petra Kolínská. "Náklady dalšího sbírání zkušeností se dají odhadnout celkem přesně, stačí vynásobit už vynaložené počtem let, které před námi jsou," řekla náměstkyně Markéta Reedová.
Kolínská ještě spekulovala, zda by společnost Praha olympijská neměla vrátit peníze, které od města dostala. Ona by je použila na výstavbu kanalizace, kde chybí miliardy korun.
"Všechny kandidatury byly na velmi vysoké úrovni. Pro olympijské hnutí je to pocta a je vidět, že je zdravé, když bylo pole uchazečů tak silné," řekl šéf MOV Jacques Rogge. Hlasování dopadlo podle papírových předpokladů. Vybraná města byla považována za favority. Vyřazení Prahy a Baku se očekávalo. Vybraná města musí splnit velmi náročné požadavky MOV. Kandidátský dotazník je rozsáhlejší než dotazník uchazečský. Zvláštní komise MOV všechna vybraná města navštíví a setká se ze zástupci kandidatury i vlády země. Hostitelské město her 2016 se volilo 2. října 2009 na zasedání MOV v Kodani. Teď už víme, že Olympijské hry v roce 2016 se budou konat v brazilském Riu