Přenosová práva na olympijské hry za 4,38 miliardy dolarů

24.06.2011 20:49

Navzdory potížím americké ekonomiky,  a křehkému hospodářskému růstu, jede dolarová olympijská mašina na plný plyn. Americká televizní stanice NBC totiž vydražila práva k přenosu her na americkém kontinentu až do roku 2020.  Definitvní tečku za výběrem udělal mezinárodní olympisjký výbor na svém posledním zasednání  v Lausanne

O přenosová práva na olympiádu  v Severní Americe se strhl lítý boj - své finanční návrhy předložily stanice Fox, ESPN/ABC a také NBC,, která nakonec podala nejvyšší nabídku. Prezident MOV Jacques Rogge sice odůvodnil výběr tím, že NBC podala nejen nejvyšší , ale i  nejkvalitnější nabídku - ale hlasy z pozadí napovídají, že tady šlo jen o peníze. Kdo dá více, ten bude vysílat - a silná NBC si toho byla vědomá.

Pro mezinárodní olympijský výbor je důležité stabilní a silné financování, které velká NBC může garantovat. Navíc nejvyšší nabídka výběr usnadnila - a to velmi výrazně. Agentura  Associated Press uvedla, že právě výše nabídky bly hlavní důvod, proč NBC vyhrála. Navíc převýšila o 800 milionů nabídku od stanice Fox.

 

Stanice NBC přenášela i olympiádu ve Vancouveru a  bude vysílat i olympijské hry v Londýně . Obě tyto akce ji vyšly na necelé 2 miliardy dolarů. V nové nabídce je rozdělení následující : 

Fotografie poskytla fotobanka Pixmac