Při slavnostním zakončení her ponese českou vlajku Sáblíková

26.02.2010 08:59

Martina SáblíkováDvojnásobná zlatá medailistka v rychlobruslení Martina Sáblíková bude českým vlajkonošem při nedělním slavnostním zakončení olympijských her ve Vancouveru. Nejúspěšnější česká sportovkyně v historii zimních her nesla českou vlajku už před čtyřmi lety v Turíně, ale tehdy to bylo při zahajovacím ceremoniálu.
Čestným úkolem pověřil Sáblíkovou v Českém domě předseda národního olympijského výboru Milan Jirásek. "Díky, díky. Super. Je to bezva. Nevím, jak se ponese, ale drží se rukama, tak to zvládnu. Vždycky je to čest nést českou vlajku. Ať už je to zahájení nebo ukončení, tak je to bezva. V Turíně to bylo super, tady to bude super taky," těšila se Sáblíková.
Sáblíková vyhrála na oválu v Richmondu 3000 metrů, pak skončila bronzová na 1500 metrů a svoji úspěšnou misi zakončila ve středu vítězstvím na pětce. Stala se tak první Češkou, která získala na jedné zimní olympiádě tři medaile.
Před čtyřmi lety v Turíně nesla vlajku na zakončení her česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, olympijská vítězka z volné třicítky z Pragelata. A předloni na zakončení letní olympiády v Pekingu se této čestné úlohy na závěr her zhostila další česká sportovkyně diskařka Věra Cechlová.