Rusům by měli vzít olympijské hry

20.12.2010 15:22

Rusko si nezaslouží pořádání tak prestižní akce, jako jsou olympijské hry - tvrdí gruzínský ministr euroatlantickou integraci Giorgi Baramidze. Místopředseda gruzínské vlády se tak vyjádřil při oficiální stání návštěvě Prahy, kde se setkal s českým ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem.

Giorgi baramidzeGruzínský ministr se totiž domnívá, že Ruosvé jako organizátoři olympijských her 2014 nenaplňují ducha olympismu a proto by jim mělo být pořadatelství olympijských her v Soči v roce 2014 odebráno. Poukázal při tom na fakt, že hranice  konfliktního abcházského regionu se nachází necelých 30 kilometrů od místa konání zimních olympijských her - Soči.

Baramize prohlásil : " Duch olympijských her nemá nic společného s nerespektováním mezinárodního práva a lidských práv. " a zároveň vyzval ruskou vládu k normalizaci sousedských vztahů. " ...každý den tam vraždí a znásilňují lidi  ... několik kilometrů od Soči. Tyhle věci přeci nejsou ve shodě s duchem olympijských her." podotkl gruzínský ministr.


Problém mezi Ruskem a Gruzíí je způsoben spory o separatistické regiony Abcházie a Jižní Osetie, které Rusové prakticky ovládají. Vše vyvrcholilo ozbrojeným konfliktem v létě 2008, kdy ruská armáda zabrala zmíněná území a Rusko uznalo jejich nezávislost, zatím jako jediné z celého mezinárodního společenství