Senzace - Slováci porazili Rusy 2:1

19.02.2010 10:57

Zpět na Zimní olympijské hry 2010 - Hokej

Jenom jeden den po porážce s Čechy hokejisté Slovenska narazili ve skupině B olympijského turnaje ve Vancouveru mistry světa z Ruska, které senzačně porazili 2:1 po samostatných nájezdech. Rusové vedli díky trefě Alexeje Morozova z 26. minuty, ale v polovině třetí třetiny vyrovnal Marián Hosta. A duel rozhodl svou trefou v sedmé sérii nájezdů Pavol Demitra.
V ruské brance nahradil Nabobova Bryzgalov. Ve slovenské sestavě stále chybí útočník Šatan. Začátek zápasu byl překvapivě rozpačitý, hrál se opatrný hokej. Do první přestávky však byli aktivnější Slováci. Při první šanci ale v 11. minutě Pálffy odkrytou branku netrefil.
Ve druhé třetině se Rusové zvedli, Slováky přestříleli 16:5 a šli také do vedení. V úvodu třetí třetiny Slováci hráli půl minuty ve čtyřech proti třem a potom dokonce minutu a čtvrt ve dvojnásobné početní výhodě, ale srovnat skóre se jim nepodařilo. Ale ani na druhé straně se nepodařilo zvýšit náskok Morozovovi, který odkrytou branku z úhlu netrefil.
Rozhodovalo se v samostatných nájezdech. Slováky se v úvodu dostali do vedení precizně provedenou kličkou Stümpela, v druhé sérii Ovečkin vyrovnal. Ve třetí sérii nedal Marián Hossa a Dacjuk se nedostal k zakončení. Pak se pokračovalo v obráceném pořadí a už jen po jednom hráči na každé straně. Ovečkin dvakrát neuspěl. A v sedmé sérii Malkin nedal, Demitra ano, a bylo rozhodnuto

Slovensko - Rusko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)  ZOH - lední hokej:



 

Slovensko - Rusko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 50. Marián Hossa (Demitra, Marcel Hossa), rozhodující samostatný nájezd Demitra - 26. Morozov (Markov, Zinovjev). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), McCreary - Sharrers (oba Kan.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 17.202.
Sestavy:
Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Zedník, Handzuš, Bartečko - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Marián Hossa, Demitra, Marcel Hossa - Radivojevič, Kopecký, Cibák. Trenér: Ján Filc.
Rusko: Bryzgalov - Tjutin, Gončar, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Afinogenov, Malkin, Kovalčuk - Sjomin, Dacjuk, Ovečkin - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.