Sledge hokej - Japonci vyřadili Kanadu!

19.03.2010 12:09

Kanada zažila něco neuvěřitelného. Sledgehokejová reprezentace Japonska porazila v semifinále domácí tým a Kanadu tak vyřadila z boje o zlato! Japonci už jsou na svých čtvrtých paralympijských hrách, ale až ve Vancouveru se jim podařilo postoupit do semifinále. A to rovnou porazili největšího favorita na zlato. Japonským národním hrdinou se stal 73 sekund před koncem základní hrací doby Daisuke Uehara, který vstřelil vítězný gól. Postup Japonska ještě potvrdil do prázdné branky Takayuki Endo.

 

I když v semifinále nastoupil domácí favorit, opět nebyla aréna UBC Thunderbird vyprodaná. Kanaďané mohli jít do vedení hned v úvodní přesilovce, ale Nagase volného Westlaka vychytal. Ani Japonci nevyužili přesilovku pět na tři v 6. minutě. Do vedení šli domácí na konci 10. minuty zásluhou Marca Doriona. Japonci hráli pozorně a dokazovali, že jsou na soupeře dobře připraveni. V 19. minutě druhé třetiny trefil kanadského brankáře Rosena Yoshikawa. Japonci si vytvářeli zajímavé příležitosti. Vyrovnání nakonec nabídl kanadský hráč Nicholson, který v obranném pásmu špatně rozehrál, puk poslal přímo na hokejku Takayukiho Enda a japonský kapitán chladnokrevně zakončil.

 

Kanada nenechala soupeře vydechnout a hned začali na Japonce vyvíjet tlak, který ale vyzněl na prázdno. Westlake netrefil prázdnou polovinu branky. Bowdenův samostatný nájezd vyrazil Nagase maskou. Rozpačitým výkonem kazil kanadskou snahu Nicholson, který seděl třikrát během druhé třetiny na trestné lavici.

 

Třetí třetinu začali aktivněji Japonci, často se dostávali před Rosena. Ale postupně jim začali ubývat síly. Trenér Nakakita střídal jen dva útoky. Na začátku 44. minuty Westlake zakončoval, ale Nagase střelu chytil. Po oddechovém času Kanada vrhla všechny síly do útoku ve snaze rozhodnout ještě před koncem. Ale nakonec překvapilo Japonsko.

 

Kanaďané zoufale útočili. Do prázdné branky se ale 16 sekund před koncem doklouzala kanadská rozehrávka, za autora této trefy byl označen japonský kapitán Takayuki Endo. Pak už jenom zkoprnělá UBC Thunderbird Aréna sledovala oslavu japonské reprezentace a společně s domácím týmem se loučila se zlatou hokejovou medailí.

 

„Byl to ohromně těžký zápas. Kanada hrála tak dobře, rychle bruslila a její přihrávky byly přesné. Do toho podpora diváků. Myslím si, že jsme dnes opravdu vyhráli jako tým. Naše týmová hra ve mně zanechává velmi dobrý pocit. Posledních dvacet sekund zápasu pro nás bylo kritických. Už jsme byli velmi unavení a jenom jsme se snažili sledovat puk a dostávat ho od naší branky. Po celý zápas jsme se snažili neustále napadat, minimálně jeden náš hráč měl vždy napadat rozehrávajícího kanadského a hodně hlasitě jsme spolu komunikovali, snažili jsme se také číst kanadskou hru a odhadovat, co s pukem udělají,“ popisoval zápas japonský kapitán Endo.

 

„Hrají patnáct let, nikdy jsme Kanadu neporazili a na paralympiádě jsme pokaždé skončili pátí. Tady jsme poprvé postoupili ze skupiny a hned je z toho finále. Když jsme dali druhý gól, říkal jsem si, že už nesmím nic pustit. Celý zápas jsem dneska byl v klidu a koncetroval se na hru,“ japonský brankář Nagase. „Je to prostě něco neuvěřitelného, všichni jsme velice šťastní. Můžeme dosáhnout na zlato, ale k němu potřebujeme vyhrát ještě jeden zápas. Třicet devítku nosím podle svého vzoru, Dominika Haška!Dobře si pamatuji české Nagano a jak Hašek vychytal v semifinále Kanadu. Možná mi Dominik dal sílu.“

  

Paul Rosen tak veselý nebyl. „Chtěli jsme vyhrát a hrát o zlato. Sebevědomí jsme k tomu měli dost. Moc práce jsem neměl, hrálo se hlavně na druhém konci, ale góly jsme nedali. Musím se podívat na video, co se vlastně stalo. Mits hrál proti nám dobře. Víte, každý na světě hraje jako hvězda, když hraje proti Kanadě. Děláme z ostatních ty nejlepší. Uvidíme, co se stane zítra. Porážka na domácím ledě je devastující. Přišli jsme sem vyhrát zlato a to se nám nepovede....“