Sledge hokejisté na úvod paralympiády podlehli Japonsku 1:2

15.03.2010 11:55

V prvním zápase čeští sledge hokejisté při své paralympijské premiéře ve Vancouveru nevyhráli. Svěřenci Tomáše Zelenky v sobotu podlehli Japonsku 1:2. Zdeněk Habl se ve 34.minutě postaral o jediný český gól. Japonci celý zápas rozhodli sedm minut před koncem. Ve skupině se ještě čeští reprezentanti střetnou s USA a Korejskou republikou.
Češi do svého historicky prvního zápasu na paralympijských hrách vstoupili beze strachu. Už v 7. minutě mohli jít do vedení, když gólman Nagase rozehrál přímo na Krupičkovu hokejku, od které se ale puk odrazil zpět k brankářovi. Japonci hned o dvě minuty později tečí Yoshikawy trefili rozložitého Vápenku. Japonci potom náš tým zatlačili.

Ve druhé třetině po jedenácti sekundách dotlačil za Vápenku vyražený puk Takayuki Endo. Češi byli jako opaření, vypadli úplně z role a celou druhou třetinu hráli příliš pasivně. Nepomohly ani dvě přesilové hry, ve kterých Zelenkovi svěřenci ani nevystřelili. Češi neútočili ani nebránili. Japonci se všemožně snažili tečovat nebo dorazit puk za Vápenkova záda.

Poslední třetina vypadala podobně, ale Vápenka český tým držel ve hře. Nuloval další pokusy dotírajících Japonců. A na začátku 34. minuty se na český tým usmálo štěstí, když Zdeněk Hábl dorazil za Nagaseho Kvochovu vyraženou střelu a bylo vyrovnáno. Gól český tým povzbudil. Nadějně sehráli přesilovku. Ale ve 39. minutě třetí třetiny přišla další studená sprcha, kompletní trojice českých útočníků zůstala pozadu, Japonci riskantně vyrazili v pěti a  Naohiko Ishida sám z vlastní třetiny dovezl kotouč až za Vápenkova záda.
 
Pět minut před koncem třetí třetiny začal český tlak. Urputná snaha dotlačit puk do branky za Japonce přiváděla diváky k šílenství. V závěru při vyloučení Uehary ještě zkusil trenér Zelenka odvolat Vápenku z branky. Jenže ani v šesti proti čtyřem už se náš tým vyrovnání nedočkal. Těsně tak český tým ztratil důležité utkání a bude se muset pokusit o první body proti hokejově velmi vyspělým Američanům.
 
Na konečném výsledku se hodně podepsala špatná druhá třetina. „Ta se nám velmi, velmi nepovedla. Vůbec nevím, co na to mám říct. Z naší strany to byly jenom zmatky. Japonci dobře bruslili, měli pěkný pohyb a docela si to tam rozhazovali. My jsme pořádně jezdili až posledních deset minut, a to nám zápas nevyhraje,“ komentoval zápas jediný český střelec Hábl. „Proti Američanům musíme hrát tak, jak jsme hráli posledních deset minut dneska. Nemá cenu věšet hlavy, je za námi teprve první zápas a skupina se ještě může zamotat. Bylo by lepší mít výhru a nějaký klid, ale my pořád máme o co hrá,“

 


 
 „Je pravda, že jsme tam udělali pár chyb, ale zase Japonci udělali spoustu chyb v posledních sedmi, osmi minutách. My jsme spíš sami zahodili asi čtyři šance na brejk, ze kterých jsme třeba mohli dát nějaký gól. I já mám svůj podíl na gólech, které jsme dostali. Situaci u druhého gólu jsem asi měl líp přečíst. Měl jsem pocit, že náš druhý bek se svým hráčem nemůžou dovolit Ishidovi kličku, jakou udělal. Hlídal jsem si prostor spíš na kličku na druhou stranu, jenže hráči se přede mnou tak záhadně zabrzdili, že jemu zbyl přesně prostor na to, co udělal, a já jsem to špatně přečetl a špatně zareagoval,“ zhodnotil zápas i svůj výkon brankář Michal Vápenka. „Rozchytaný jsem myslím dobře. Uvidíme, každý zápas je jiný. Měli bychom si paralympiádu hlavně užít a přenést to na led. Nevím, jestli to bude souboj gólmanů, kterého mají Američani skvělého. Spíš to asi bude souboj jejich útočníků se mnou nebo naší obranou.“