Slováci svedli podobnou bitvu jako Češi

24.02.2010 16:31

Hokejisté Slovenska v osmifinále olympijského turnaje v hokeji ve Vancouveru zdolali outsidera z Norska 4:3 podobně jako češi Lotyše až po velkém boji. Ve čtvrtfinále proti Švédsku musí podat lepší výkon. V první třetině využili Slováci třikrát přesilovku, ale vedení 3:1 promarnili. V závěru mohli být rádi, že Seveřané neodpověděli na vítěznou trefu Miroslava Šatana.
"Měli jsem tlak, ale pokazili jsme si to. Soupeř si vypracoval šance, ale naštěstí byl v brance Jaro (Halák). Jsme ve čtvrtfinále, ale musíme s naší hrou otočit o 360 stupňů. Musíme vyhrávat více osobních soubojů. Dovolili jsme Norům vyrovnat a hned to byl jiný zápas. Ale nešetřili jsme síly na Švédy. Udělali jsme několik chyb, kterých se v dalším zápase musíme vyvarovat. Švédové mají kvalitní propracovaný systém, každý jejich hráč má jméno. Hrají velmi dobrý celoplošný hokej. Musíme rychle zregenerovat síly a připravit se."
Zápas rozhodl až ve 49. minutě útočník Šatan, který úvod turnaje vynechal kvůli tržné ráně na ruce. Šatan se trefil na olympiádě po 16 letech. Naposledy se prosadil v roce 1994 v Lillehammeru, kdy ovládl s devíti trefami tabulku střelců turnaje, ale při dalších startech na olympijských hrách v Salt Lake City 2002 a Turíně 2006 už ani jednou neskóroval.
"Jsem rád, že to tam spadlo. Ten gól jsem potřeboval jako sůl. Stále jsme se ale museli bránit, abychom nemuseli hrát prodloužení. Byl to pro nás dobrý psychický test před náročným zápasem se Švédskem, v kterém budeme muset hrát celý zápas naplno. Vedli jsme 3:1, ale úplně jsme přestali hrát a udělali jsme hodně chyb. Přestali jsme bruslit a mysleli si, že je zápas vyhraný. Ztratili jsme koncentraci a mysleli si, že se zápas dohraje sám," dodal Šatan.
Norové se na olympijský hokejový turnaj dostali po 16 letech a skončili desátí. "Jsem na tým opravdu pyšný. V zápase jsme tvrdě makali, abychom dokázali, že malé Norsko dokáže potrápit hvězdné Slovensko. Máme ale ve hře stále na čem pracovat," řekl útočník Mats Zuccarello Aasen. "Myslím, že jsme se na turnaji stále zlepšovali. Prohrávali jsme 0:2, ale dokázali jsme vyrovnat na 3:3. Pro náš tým to byl opravdu dobrý výkon," doplnil gólman Pal Grotnes, který si připsal v utkání 40 úspěšných zákroků a tři ze čtyř branek inkasoval v oslabení.