Slovenští hokejisté bez bronzu

01.03.2010 11:14

Hokejisté Slovenska sahali v zápase o třetí místo s Finskem po historické medaili z olympijských her, ale nakonec odjedou z olympijských her ve Vancouveru s prázdnou. Po dvou třetinách vedli 3:1, ale v závěrečném dějství zápas ztratili. Finové je ve třetí třetině smetli čtyřmi góly. Svěřenci Jána Filce byli skleslí a netajili velké zklamání. Čtvrté místo je ale v historii samostatného Slovenska nejlepším olympijským umístěním.

"Byli jsme velmi blízko, pár minut od medaile. Hráli tady nejlepší hráči na světě. Porazili jsme Rusko, Švédsko. Škoda, bohužel to nevyšlo. Jednou v životě jsme se dostali tak vysoko na olympiádě. Škoda, že jsme toho nevyužili. Strašně to bolí, vrátit to ale nejde."

Slovenský útočník Pavol Demitra, který ve hokejovém klubu Vancouveru momentálně působí, režíroval gólem a dvěma asistencemi ve druhé třetině obrat na 3:1. "Zápas jsme si prohráli sami. Když vedeme 3:1, nesmíme se nechat vylučovat. Na jedné straně můžeme být hrdí na to, co jsme na olympiádě dokázali, ale na druhé straně je neuvěřitelné takto prohrát zápas. Čtvrté místo nikoho nezajímá, je to jako skončit poslední. Tahle chyba nás bude mrzet do konce života."

Žigmund Pálffy, který se kvůli olympiádě vrátil do reprezentace, si stěžoval na kanadské sudí z NHL Paula Devorského a Brada Watsona. "Rozhodčí některé fauly nemuseli odpískat, prakticky nás to stálo bronz. Hodně to bolí. Góly, které jsme dostali ve třetí třetině, byly hodně kruté. Člověk by se pomalu nesměl dotknout soupeře, aby nešel ven. Za stavu 3:1 jsme se radovali, ale bylo to příliš brzy."  

Pro některé hokejisty Finska už jsou to čtvrté olympijské medaile. Saku Koivu, Jere Lehtinen a Ville Peltonen získali bronz už v roce 1994 v Lillehammeru i o čtyři roky později v Naganu, nechyběli také v roce 2006 v Turíně, kde tým Suomi po finálové porážce se Švédskem získal stříbro. Jedinou další medailí Finska z olympiád je stříbro z roku 1988 z Calgary.

V roce 2011 bude Slovensko hostit mistrovství světa a někteří hráči z úspěšné generace by se mohli ještě doma představit.