Snowboardcrossař Novotný na ZOH 2010 šestnáctý

16.02.2010 15:29

Český reprezentant Michal Novotný vypadl ve čtvrtfinálové jízdě ve snowboardcrossu a v konečném pořadí obsadil šestnáctou pozici.
"Už postup do čtvrtfinále byl nezasloužený," uznal Novotný. V osmifinále měl neuvěřitelné štěstí, když postoupil na úkor diskvalifikovaného druhého Xavera De Le Ruea. Odstartoval špatně a jel na poslední pozici. Po pádu dvou soupeřů se dostal na druhé postupové místo, ale oproti ostatním mu jelo pomalu prkno a cílem nakonec projel jako třetí.
Ve čtvrtfinále po celkem povedeném startu jezdil na třetím místě, ale při útoku na druhou postupovou pozici se při skoku zhruba v polovině trati dostal do kontaktu s Rusem Andrejem Boldykovem a upadl.
"Trať ani sníh mi neseděly. Můj výkon taky značně ovlivnily problémy s kotníky," uvedl Novotný, který už přes měsíc netrénuje. Třináctý Novotný z minulé olympiády v Turíně se zranil před Silvestrem.
Druhý český závodník David Bakeš měl v první kvalifikační jízdě ošklivý pád. Při druhém pokusu se zlepšil a z poslední postupové příčky se dostal do osmifinále. "Vzhledem k mému stavu, jsem na víc neměl. Postup byl nad moje možnosti," řekl Bakeš. Bakeš si během posledních X Games poranil koleno.
Ve Vancouveru obhájil olympijské vítězství ve snowboardcrossu Američan Seth Wescott. Druhý byl Kanaďan Mike Robertson a třetí Francouz Tony Ramoin.
Wescottovi také v první kvalifikační jízdě upadl, ale díky času z druhého pokusu postoupil dál ze sedmnáctého místa. V osmifinále a čtvrtfinále vyhrál a v semifinále byl druhý. Ve finále odstartoval jako poslední, skvělou stíhací jízdou ale nakonec všechny soupeře předjel. "Věděl jsem, že když provedu správně skoky, můžu to stáhnout. Vůbec bych to nepovažoval za zázrak," popsal svou jízdu Wescott.
Se zlatou medailí pro Westcotta skoro nikdo nepočítal, i když obhajoval čtyři roky staré prvenství. Před dvěma měsíci si poranil nohu i pánev a dva týdny nemohl vůbec chodit. Nelíbila se mu ani olympijská trať, kterou poznamenalo deštivé počasí. Zimní olympijské hry 2010 mu zkrátka vůbec neseděly, ale skvěle vyšly