Sny o olympijské turistice mohou být noční můrou

07.01.2011 15:21

Výzkum a analýzy vydané 20. Září 2010 Asociací evropských cestovních kanceláří ETOA ukazují, že velký předpokládaný počet zahraničních návštěvníků dosažený na minulých olympijských hrách se vůbec neuskutečnil. Žádné z měst, které hostilo olympijské hry, nepředpovědělo olympijskou poptávku správně.  Každé vždy nadhodnotilo číslo zahraničních návštěvníků a délku jejich pobytu.
Sydney v období olympijských her očekávalo 132 tisíc návštěvníků , a fakticky jich bylo 97 tisíc. Pořadatelé olympiády v Aténách doufali v číslo 105 tisíc denně, a realita byla 14 tisíc.  Olympijské hry v Pekingu podle pořadatelů očekávali 400 tisíc zahraničních návštěvníků, a za celý měsíc srpen jich dorazilo jen 235 tisíc. A více detailnějších předpovědí týkajících se počtu olympijských zahraničních návštěvníků je nohem horších, než skutečná čísla.
Studie ETOA ukazuje, že využití hotelů k přenocování během konání  olympijských her se pohybuje mezi 13 tisíci obsazenými lůžky v Aténách a 28 tisíci lůžky na olympádě v Pekingu. Počet zahraničních návštěvníků ( včetně tisku, sponzorů i oficiálních návštěv) byl ve skutečnosti 26 tisíc v Sydney, 13 tisíc v Aténách a 28 tisíc v Pekingu.
 Od Londýna  očekává velká část hotelů vzestup, a odhad je 350 tisíc zahraničních návštěvníků během olympijských her 2012. Jejich velká očekávání ale vytváří problém sám o sobě. V Londýně, kde hoteliéři očekávají  plné hotely prémiových zákazníků,  někteří předpovídají posun poptávky do dalších měsíců. Dostupnost je omezená a ceny rostou – a to je nepřátelské prostředí pro běžnou turistiku.
Když přijede velký počet olympijských návštěvníků, normální, obvyklí hosté jsou pryč. Zájem sportovních fanoušků je zaměřen na sporty, které je přitahují. Oni jedou na olympijské hry. Nezajímá je turistika, je zajímá sport. To dopadá na široký segment služeb , ekonomiku restaurací, obchodů, divadel  a všech dalších, kteří jsou závislí na běžné turistice.  Majitelé zábavních parků v Los Angeles zaznamenali pokles v příjmů v roce 1984. V Barceloně turistické resorty na Costa Brava  zaznamenaly propad poptávky, a běžné turistické cíle při  hrách v Sydney měly v tržbách pokles.
Důvod propadu není v pořadatelském městě her. Londýn je brána do Velké Británie, a jasně přitahuje turisty nejvíce. Když vynecháte Londýn z návštěvy Velké Británie , bude se Vám zájezd jako cestovní kanceláři prodávat mnohem dráže. Atény neměly podobný význam  jako zaujímá Londýn, přesto počet zahraničních návštěvníků Atén klesl v olympijské sezoně o 6%, a v ostatních řeckých oblastech dokonce o 11% .
Celkový pokles čísel  návštěvníků ukazuje mnohem závažnější problém – očekávání potenciálních návštěvníků , že hostitelské město her bude přeplněné . Návštěvníci pak mají v olympijském roce sklony nepřijet.  Právě členové ETOA se nyní snaží vyvrátit tvrzení a očekávání toho, že Londýn  ( a celé Spojené Království) bude tak plné , že bude nejlépe se mu vyhnout. (11)
 Olympiády prostě mohou být problémem. V Pekingu 2008 zabrali zahraniční návštěvníci 28 tisíc hotelových lůžek, a mnoho jich zůstalo volných. Londýn může (a také se tak děje) tohle číslo absorbovat každý den v měsíci. Jen v srpnu 2009 přitáhl téměř 2 miliony zahraničních návštěvníků ,kteří každý den užívali některé ze  120 tisíc hotelových lůžek.  Tato čísla jsou v riziku ohrožení, pokud vyjdou a vydrží nafouknuté předpovědi. 
Tom Jenkins, výkonný ředitel ETOA říká “ Právě proto, že je Londýn na špici mezinárodních turistických destinací, má šanci mnohé ztratit.“  Momentální špatná očekávání v rezervacích ubytovacích kapacit mohou toto hospodářské odvětví zničit. Pro srpen 2012 členové ETOA – kteří pravidelně poskytují 15 tisíc hotelových pokojů denně – nemohou zarezervovat už ani místo. A pokud nemůžete prodat ani jednu rezervaci, neprodáte vůbec nic.
Ale Londýn je první město, které tenhle problém předem rozpoznalo. Je to vlastně první město, které je větší než samotná olympiáda. Dokonce i ve špičce počty návštěvníků her patrně nepřekročí ty, které běžně navštíví město během fotbalové sezony.  A tato čísla jsou malá v porovnání s miliony pravidelně dojíždějících, kteří pravidelně používají londýnskou infrastrukturu.
Když tohle bude platit po 17 olympijských dnů, pak je zpráva pro zbývajících 50 týdnů jasná -  Londýn je pro normální byznys otevřen jako žádné město na světe. A tohle je zpráva, kterou musí Londýn přivítat celý svět.

 

Zdroj : www.etoa.org

Fotogalerie: Výstavba sportovních areálůl pro Londýn 2012

Photos by Andy Wilkes