STEM: Olympiádu v Praze si nepřejí tři z pěti Čechů

24.04.2009 16:40

Asi tři pětiny Čechů by si nepřály, aby se v Praze případně konaly olympijské hry, třetina vyjádřila opačný názor. Dvě třetiny lidí mají rovněž obavy z finančních dopadů olympiády v Praze. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM, který si zadal přípravný výbor osobností podporujících vyhlášení referenda o tom, jestli má hlavní město zorganizovat olympijské hry. Průzkum proběhl v dubnu 2009. Polovina dotazovaných se vyslovila pro referendum, dvě pětiny oslovených s referendem nesouhlasí.
Dvě třetiny lidí považují za oprávněné obavy starostů, že případné OH v Praze budou financovány na úkor jiných veřejných služeb a na úkor rozpočtů ostatních měst a obcí ČR. Pro uspořádání referenda na téma pořádání OH v Praze je 52 procent lidí, 37 procent dotazovaných s referendem nesouhlasí a desetina nemá jasný názor. Pro referendum jsou spíše lidé se základním vzděláním nebo vyučením, u vysokoškoláků převažuje názor, že by se referendum pořádat nemělo. S referendem souhlasí 57 procent oslovených, kteří jsou proti konání her v Praze.
V Praze mohli občané také podepisovat petici, která požaduje vyhlášení referenda o tom, jestli hlavní město má olympijské hry zorganizovat. V přípravném výboru, který petici organizuje, jsou bývalý pražský primátor Jan Kasl, Martin Skalský ze sdružení Arnika a architekt Vlado Milunić.
"Chtěli jsme znát postoj občanů k olympiádě a jejím dopadům. Lidé si pořádání her nejen výrazně nepřejí, ale také se zásadně obávají, že díky hrám budou chybět peníze na jiné veřejné potřeby," uvedla nezávislá senátorka Soňa Paukrtová z Libereckého kraje. Paukrtová iniciativu osobností podporuje.
Na otázky průzkumu agentury STEM, který se konal 14. až 15. dubna 2009, odpovídalo 1043 respondentů starších 18 let.