V Londýně nadšení z olympiády zatím chybí

04.01.2012 12:20

Hodiny na Trafalgarském náměstí, které odpočítávají čas do začátku letní olympiády v Londýně, jsou zatím spíš atrakcí pro turisty než symbolem blížícího se sportovního svátku. Pro obyvatele britské metropole je totiž zejména připomínkou ekonomické zátěže a dopravních problémů, které hry městu přinesou.

Život v Londýně a cesta metrem je komplikovaná už teď. Až sem přijedou miliony turistů, bude to nemožné. Obyvatelé metropole se obávají, že Londýn se během her zastaví. Lístky na sportoviště jsou navíc drahé a nejsou k sehnání. Lidé se zlobí, že se utrácí miliony liber za budovy a stadiony, ale ve školách se sport ani zdravý životní styl nepropagují.

Organizace olympiády zatím Britům příliš důvodů k radosti nedala. Finanční náklady se oproti původním propočtům více než ztrojnásobily na 9,3 miliardy liber.

Organizační tým ale kontruje názorem, že olympiáda v Londýně nebyla dlouhých 64 let, takže to může být jediná šance v životě ji zažít. Podle lidí v něm by si to lidé měli uvědomit a užít si to.

Sázkové kanceláře řeší, kdo při slavnostním ceremoniálu zapálí olympijský oheň. Organizační výbor musí zařídit vybavení olympijské vesnice. Pro 2800 bytů potřebuje 16 tisíc postelí, devět tisíc skříní, 170 tisíc věšáků na oblečení, 11 tisíc sedaček a mimo jiné i pět tisíc záchodových štětek.