V olympijském parku v Londýně roste obří konstrukce

01.04.2010 12:32

V olympijském londýnském parku vyroste obří ocelová konstrukce. Měla by se stát atrakcí olympijských her v roce 2012 i dominantou této části britského hlavního města do budoucna. Stavbu z největší části zaplatí indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal. Dnes to oznámil londýnský starosta Boris Johnson.
Stavba se jmenuje ArcelorMittal Orbit. Je to plastika z trubkové oceli složená z nepravidelných smyček. Ve vrchní části ponese vyhlídkovou terasu, kam se dostane výtahem 700 návštěvníků za hodinu.  Navrhl ji jeden z nejvýznamnějších současných výtvarníků Anish Kapoor. Šestapadesátiletý Kapoor pochází z Bombaje, ale nyní žije a tvoří v Británii. Je držitelem prestižní Turnerovy ceny. Jeho výstavu v londýnské Royal Academy of Arts loni na podzim navštívilo 260.000 lidí. Na designu olympijské konstrukce spolupracoval s architektem Cecilem Balmondem. Bude to největší plastika v Británii, vysoká bude 115 metrů. O 15 metrů převýší newyorskou sochu Svobody.
Celá plastika bude stát na 19,1 milionu liber (545 milionů korun). Z toho 16 milionů zaplatí Mittal a zbytek Londýn. Stát bude v jižní části olympijského parku mezi centrálním stadionem a plaveckým bazénem. "Naším cílem je, aby ještě dlouho potom, co hry skončí, měl východní Londýn ohromující atrakci, kterou ihned poznají lidé z celého světa," řekl Boris Johnson.