Vancouver 2010 skončil - konečně se vyspíme

25.03.2010 21:03

Olympijský rok 2010 pro letošek definitivně uzavřely paralympijské hry, a tak si nadšení sportovní fanoušci mohou konečně vydechnout - a co hlavně - pořádně se vyspat. Brutální časový posun byl tvrdou zkouškou pro nadšené příznivce naší olympijské i paralympijské výpravy do Vancouveru.  Co se výsledků týče, mohou být příznivci českých barev spokojeni - a teď mohou konečně dohnat chybějící spánek.

Časový posun 9 hodin dokázal to, co nedovede ani nejlepší a nejhlasitější budík - donutit sportovní fanoušky vstávat o půl páté ráno , od šesti hodin třeba hráli naši hokejisté se Slováky. Šílené . Časy, kdy se na olympijská utkání chodilo fandit od 8 večer do hospody k pivu, byly daleko pryč.  V době olympiády ve Vancouveru patřil k výbavě každého správného sportovního nadšence budík nebo hektolitry kafe. Se zdravým životním stylem, dodržováním správného spánkového cyklu neměla letošní olympiáda opravdu mnoho společného. Doporučovaná délka osmi hodin souvislého spánku denně vzala při olympiádě opravdu za své, a mělo to své následky.

Vzpomínáte na ráno, kdy Martina Sáblíková získala olympijské zlato ? Pamatujete si , jak to vypadalo u Vás v práci ? Pokud mohu mluvit za naši kancelář, většina osazenstva ( včetně něžného pohlaví, které jinak sportovní přenosy zcela ignoruje) měla kruhy pod očima, a ranní pracovní porady se nesly v oparu silně vonící horké kávy. To ráno se opravdu na poradě na nic převratného nepřišlo, a celý den proběhl velmi zvolna. Vyjímkou byl pouze jeden z našich kolegů, který ( jako nezdolný inovátor a majitel každé nové digitální hračky) používá k probouzení nějaké zvláštní digitální hodinky, kterého prý vzbudí v ten nejpříhodnější okamžik podle snímání nějakých tělesných funkcí. Jak je obvykle terčem našich poznámek, ten den byl mezi ospalými tupouny král.  Na zápas s Finskem už  měli ten budík v kanceláři další 3 lidé. Počítám, že kdyby naši hokejisté potupně nevypadli, přibyli by další majitelé toho zázraku na příjemné probuzení.

Tihle lidé šly druhý den ráno do práce - výkon musel být opravdu značný . Zase na druhou stranu, Martina Sáblíková je Martina Sáblíková

Ekonomická rubrika jednoho nejmenovaného časopisu spočítala ztrátu pracovního výkonu díky časovému posunu, sledování olympijských her , a nevyspání zaměstnanců na částku přesahující 85 milionů korun. Představte si, kdyby naši hokejisté postoupili až do finálových bojů - to by byla produktivita práce.  Jediné, na co se mohou ekonomové ( a nejen ti ) těšit, je fakt, že další olympijské hry se budou konat za dva roky v Londýně , oproti hrám ve Vancouveru to bude za rohem. Otázkou zůstává, zda pracovní morálku neovlivní více noční oslavy úspěchů a medailí našich olympioniků, nežli devíti hodinový časový posun a nedostatek spánku