Ve druhém olympijském zápase nás čeká Lotyšsko

18.02.2010 14:19

Na programu zimních olympijských her v sobotu v noci v 1:30 čeká českou hokejovou reprezentaci druhý zápas s Lotyšskem. Čeští hokejisté s Lotyši na olympijských hrách ještě nikdy nehráli. Narazili na sebe pouze na mistrovství světa. Třikrát utkání skončilo výsledkem 3:1 pro Českou republiku. Počtvrté Lotyši remizovali 1:1.
Naposledy síly změřili při zahajovacím utkání mistrovství světa v Rize 2006. Lotyše podpořili domácí fanoušci ve zcela naplněné hale. Už v sedmé minutě si do českého obranného pásma najel Širokovs a střelou přes obránce Hejdu překvapil brankáře Hniličku. Vyrovnání zařídil 28 vteřin před koncem první třetiny po akci zpoza branky český kapitán Výborný. Další průběh utkání už si Češi ohlídali. Ale vstřelit rozhodující branku se jim nepodařilo.
Poprvé střetly ve čtvrtfinále MS 2000 v Petrohradu. Lotyši se při premiéře ve vyřazovacích bojích překvapivě ujali vedení, avšak po trefách Varadi, Michala Sýkory a Dopity se z výhry 3:1 radovali Češi.
Stejně skončilo i osmifinálové utkání o dva roky později v Jönköpingu. Góly se o to zasloužili Jágr, Procházka a trefou do prázdné branky Kubina.
Potřetí se čeští hokejisté z výhry 3:1 radovali v zápase základní skupiny MS 2004 v Praze. O svém vítězství rozhodli již v první třetině, kdy se dvakrát trefil kapitán Martin Straka a jednou ho napodobil Špaček.
Lotyšsko se v meziválečných letech pravidelně účastnilo světových šampionátů, většinou se však pohybovalo ve spodních patrech tabulky. Z tohoto období pocházejí i dvě hladké výhry Československa 7:0 a 9:0. V roce 1936 se zúčastnilo také OH v Garmisch-Partenkirchenu, jeho bilance tří porážek při skóre 3:27 byla nejhorší ze všech 15 účastníků.
Lotyšsko je stálým účastníkem elitní skupiny MS od roku 1997. Nejlepšími výsledky jsou tři sedmá místa z let 1997, 2004 a 2009. Na olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002 si Lotyšsko po výhře nad Rakouskem, remíze se Slovenskem a prohře s Německem poradilo s Ukrajinou v souboji o deváté místo. Na dalších olympijských hrách v Turíně 2006 se Lotyšům nedařilo. V základní skupině čtyřikrát prohráli a s jediným bodem za remízu s USA celkově obsadili poslední 12. příčku.
 

 Zpět na zimní olympijské hry 2010 hokej