Vláda dala právní záruky pro pořádání olympiády v Praze roku 2016

13.01.2008 17:30

Vláda přes výhrady menších koaličních stran udělila právní záruky pro pořádání olympijských her, které chce v roce 2016 hostit Praha. Ministři zdůraznili, že nejde o finanční garance. Vláda podle usnesení bere na vědomí záměr Prahy usilovat o uspořádání her a schvaluje nutnou podmínku standardní přihlášky, kterou právní garance jsou. Zdůrazňuje, že kabinet se nezavazuje v budoucnosti poskytnout záměru finanční garance.
Usnesení citoval premiér Mirek Topolánek (ODS), přičemž poznamenal, že téma bylo sice sledované, on ho nicméně bere za formalitu. Není podle něj pravdou, že ministři hlasovali striktně podle stranických preferencí, přesný poměr hlasů nicméně nezveřejnil.
"Kromě hlasů pro tam byly i hlasy, které se zdržely. Ode mě nečekejte žádnou informaci o tom, jak kdo hlasoval. Názor byl víceméně totožný, vláda na to má pohled téměř totožný," uvedl Topolánek. Podle dřívějších informací nechtěli vydání záruk podpořit lidovci a zelení.
Podepsáním právních garancí se vláda zavázala respektovat Olympijskou chartu a slíbila volný vstup a pohyb akreditovaným účastníkům her. Vláda dokumentem také přislíbila, že budou přijata všechna nezbytná opatření k tomu, aby Praha a Český olympijský výbor beze zbytku splnily své povinnosti. Podle ministryně Strany zelených Džamily Stehlíkové ministři o návrhu dlouze diskutovali a "pilovali" závěrečné usnesení.
Právní záruky budou součástí uchazečského dotazníku, který představitelé pražské kandidatury povezou do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne.
Odpůrci projektu mají za to, že garance Praha použije při argumentaci týkající se ekonomických aspektů projektu. Vláda však ve svém dnešním prohlášení zdůraznila, že se nezavazuje kdykoliv v průběhu kandidatury finanční garance poskytnout.
Premiér Topolánek prohlásil, že komunikace s Prahou byla nulová, což prý řadu členů vlády rozladilo a mohlo to ovlivnit schvalování garancí. "Pokud bychom se někdy vůbec zabývali ve vládě finančními garancemi, tak to bude v příštím roce a budeme vyžadovat opravdu nadstandardní komunikaci, nadstandardní analýzy. Ne to, co je předkládáno dnes," uvedl Topolánek.
Petera a jeho spolupracovníci mají nyní déle než rok na to, aby vládu přesvědčili o tom, že je nutné udělit i finanční garance. "Otevírá se velký prostor na diskusi na téma financování, náklady a příjmy," řekl Petera. "Chceme vyvrátit všechny mýty a lži," plánuje. Chce také přesvědčit veřejnost, že olympijské hry v Praze budou mít přínos pro celou republiku. "A také se musíme připravit na druhý dotazník, který je podrobnější," dodal.