Zimní olympijské hry 2010 v České televizi

22.02.2010 16:04

Česká televize od 12. února až do 1. března nabízí nepřetržitý tok informací z nejsledovanější sportovní akce, zimních olympijských her 2010 ve Vancouveru. Sportovní redakce se dočasně přestěhovala z budovy zpravodajství do hlavní budovy ČT na Kavčích horách, kde vznikla dvě nová studia a zázemí pro ostatní techniku. Všechno, co vidíme na televizních obrazovkách, se řídí z televizního dvora, kde stojí přenosový vůz ČT, ze kterého proudí obrázky i zvuk z Vancouveru.

Ze studia Olympia se vysílá na kanále ČT2 v HD kvalitě vždy od 18 hod. do 6 hod. do rána následujícího dne. V tomto studiu začíná program Přehledem olympijských událostí z předešlého dne a potom se pokračuje přímým přenosem jednotlivých disciplín přímo z Vancouveru. V tomto studiu se na postu střídají Vojtěch Bernatský, Karel Diviš a David Kozohorský.

Studio Adrenalin vysílá na kanále ČT4 Sport nepřetržitě 24 hodin denně. Během dne z tohoto studia ČT nabízí záznamy jednotlivých disciplín, které ale komentují živě ze studia speciální hosté, odborníci na daný sport. V tomto studiu se střídají moderátoři Darina Vymětalíková, Ondřej Lípa a Dan Šumbera.

Velké přehledy dění na olympijských hrách jsou zařazeny na program vždy v 8 hodin ráno, dopoledne a v 18 hodin odpoledne (kdy začíná na ČT2 olympijský program). Kromě těchto velkých přehledů, jsou každé tři hodiny rychlé přehledy, které moderují Jana Niklová a Jan Smetana.

Redaktoři tráví ve studiích, střižnách a režii i neuvěřitelných 14 hodin denně. Únava na nich trochu znát je, ale taky je vidět, že je práce baví a určitě se jim bude po skončení olympijských her stýskat. Někdy selže technika, semtam se někdo přeřekne nebo někdo přejde před běžící kamerou…To jsou ale věci, které se stávají. A mnohý divák si jistě rád symbolicky přiťukne s moderátorem, který oslavuje některé z našich vítězství a odpustí mu, když je na něm patrná únava z několikahodinového přenosu.

Ač je u nás proti Vancouveru dosti velký časový posun, olympijská studia nemají o diváky nouzi. Vždyť na zlatý závod Martiny Sáblíkové se minulou neděli těsně před půlnocí koukalo 1,3 milionu diváků. Závod Barbory Špotákové na olympijských hrách v Pekingu přitom sledovalo „pouze“ 549 tisíc diváků. A Bauer dokonce ve sledovanosti porazil i naše hokejisty v duelu se Slovenskem: 1,125 milionu diváků ku 934 000 diváků. Program zimních olympijských her v České televizi je ostře sledovanou událostí.

Na vzhledu studií se podílel architekt Šimon Caban a art director ČT Alan Záruba. Studia jsou v barvách zelené a modré. "Vizuální atributy, které se ve studiu uplatňují, souvisí s corporatem olympiády. Uplatňují reprezentaci jednotlivých sportů," popsal  Záruba. Jsou od sebe oddělena částí se stoly a počítači, kde měli původně pracovat sportovní redaktoři. Takový sportovní velín. Od toho se ale upustilo, protože museli být kvůli živému natáčení úplně zticha, aby nerušili vysílání a to zase nešlo dohromady s tvůrčí činností redaktorů, kdy je potřeba navzájem komunikovat.

Velkou technickou novinkou olympijských studií je využívání dotykové obrazovky, touchscreenu. Tu ke svému komentáři používají speciální hosté, aby ve zpomalených záběrech upozornili na věci, které normální divák není schopen zachytit. V souvislosti s dotykovou obrazovkou často dochází k vtipným situacím, kdy se dotyčný host nemůže strefit do správného místa, nebo si záběr příliš zrychlí, takže nakonec není skoro nic vidět. Ale někdy to vyjde a to pak divák zjistí, kolik mu toho při normálním záběru uniká.

To je zázemí sportovní redakce v České republice. Ale svoji redakci, režijní a střihové pracoviště mají sportovní redaktoři a ostatní zaměstnanci ČT i v Kanadě, kde se dělí na dva týmy ve Vancouveru a Whistleru.