Ziskové EURO 2012? Více než pravděpodobné!

09.06.2012 12:32

Rok 2012 bude pro sportovní fanoušky na velké sportovní události doslova nabitý. Vedle pravidelných, každoročních šampionátů v kolektivních sportech, například hokeji, ozdobí 2 velké sportovní události – olympijské hry v Londýně a mistrovství světa ve fotbale  EURO 2012  . Na rozdíl od tolik diskutovaného rozdílu mezi reálným a deklarovaným výnosem u olympijských her se zdá být šampionát ve fotbale trochu odlišnou záležitostí.
Ono je obě události těžké srovnávat , je to trochu jako porovnávat jako jablka  a hrušky. Olympiáda je bezpochyby rozsáhlejší akcí, a počet sportů je zde výrazně vyšší, než u mistrovství světa ve fotbale . Přesto se ale jedná o akci evropského významu, která podobně jako olympiáda překračuje sportovní hranice a silně zasahuje do ekonomiky i politiky pořádajících i účastnických států.
Z minulého mistrovství Evropy ve fotbale dokázala UEFA vytěžit zisk blížící se osmi miliardám korun. Podobně jako letošní šampionát tehdy pořádaly dvě pořadatelské země – Rakousko a Švýcarsko. Tím došlo k rozložení pořadatelských nákladů na dvě menší země, a ekonomické zatížení  na vybudování infrastruktury tudíž bylo menší.  Podobně je tomu i letos – šampionát také pořádají dvě země – Polsko a Ukrajina.  Vybudovaná sportovní infrastruktura se plynule po skončení šampionátu zapojila  do běžného „sportovního režimu“ a nenesla sebou řádné další sekundární náklady spojené s jejím přebudováním či dokonce zrušením. Je nutné podotknout, že prakticky všechny evropské státy jsou „fotbalové“ a tak ani v dalších pořadatelských zemích není obvykle problém s následným využitím nových či rekonstruovaných stadionů. Proti tomu postavte například málo využívaná  olympijská sportoviště  v Řecku , a vznik následných vícenákladů ( se kterými se při pořadatelských kalkulacích nepočítá ) je nasnadě.
Letošní Euro 2012 bude podle očekávání UEFA méně ziskové než to v roce 2008. Důvody se nabízí dva – ekonomická krize, která Evropu zasahuje relativně silně , podvazuje příliv peněz do fotbalu. Tím druhým je pak zřejmá ekonomická zaostalost pořadatelského Polska a Ukrajiny oproti minulému Rakousku a Švýcarsku.  V Polsku se šampionát odehrává na nově rekonstruovaných stadionech ve Varšavě, Poznani, Vratislavi  a  Gdaňsku , ještě důkladnější rekonstrukcí pak prošly stadiony v ukrajinském Kyjevě, Doněcku, Lvově a Charkově. Šampionát provází i masivní investice do infrastruktury , hlavně Poláci investovali jen letos do výstavby dálnic téměř 200 miliard korun, další investice pak putují do ubytovací infrastruktury, služeb a hotelnictví.
Fotbal je opravdu velký byznys .  Minulý šampionát sledovala necelá čtvrt miliarda lidí, což je podobné číslo jako u zahajovacího ceremoniálu olympijských her.  Olympiáda je však celosvětovou záležitostí, kdežto Euro 2012 pouze kontinentální. Přes dvě miliardy zaplatí UEFA fotbalovým klubům jako kompenzaci za to, že jejich hráči mohou na šampionátu hrát.  Velké peníze se točí i v sázkovém byznysu – všechny velké tuzemské sázkové kanceláře čekají žně. Některé přináší ze šampionátu Euro 2012 i vlastní zpravodajství, která má jejich sázkařům napovědět, jak správně vsadit.   Na svou chvíli čekají i restaurace a výrobci alkoholických i nealkoholických nápojů. Češi dokážou sledovat kolektivní sporty opravdu s nadšením, a pokud by český tým postoupil ze skupiny , bylo by to pro české hospody a sport bary jistě požehnání. Bohužel po prvním pondělním zápase s Ruskem to na postup zatím příliš nevypadá …..