ZOH ve Vancouveru - domácí triumf a řada lidských příběhů

01.03.2010 11:31

Zimní olympijské hry ve Vancouveru se vyznačovaly vřelostí, přátelským chováním, srdečností. Kanada získala rekordní počet zlatých medailí, což způsobilo nezměrné nadšení kanadských fanoušků. Ti skoupili všechno červené, všechno s javorovým listem ve znaku, vytvořili úžasnou atmosféru, rodinnou, plnou emocí. Jejich zásluhou to byly červené hry. Na hrách ve Vancouveru se odehrálo plno šťastných a emotivních stejně jako dojemných a smutných příběhů. Charakteristické pro tyto hry byly problémy s počasím a hodně je poznamenala i tragická smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho.


Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová je absolutní královnou her. Na stupních vítězů stála po všech svých startech. Jako jediná vybojovala pět medailí, z toho tři zlaté. Tři zlaté medaile získala i čínská reprezentantka v shorttracku Wang Meng, která ale k třem titulům už žádnou další medaili nepřidala. Mužům kraloval běžec Petter Northug z Norska. Jako jediný muž získal čtyři medaile a z toho dvě zlaté.

Místo zimních to spíše byly jarní olympijské hry. Rozmary počasí dělaly organizátorům velké problémy hlavně v prvním týdnu. Soutěže ve sjezdovém lyžování se několikrát překládaly. Sdruženáři si stěžovali na neregulérní povětrnostní podmínky.

Za srdce vzal příběh kanadské krasobruslařky Joannie Rochetteové, které dva dny před začátkem soutěže žen zemřela maminka. Kanaďanka nakonec získala bronz. Další bronz tvrdě vybojovala slovinská běžkyně na lyžích Petra Majdičová, která krátce před sprintem spadla ze srázu do potoka, zlomila si žebra a přivodila lehký pneumotorax.  Další obdiv vzbuzující ženou byla švédská lyžařka Anja Pärsonová, která po dramatickém a nebezpečném pádu při sjezdu druhý den nastoupila s pořádnou porcí modřin do superkombinace a získala bronz.

Rozhořčení vzbudily výsledky mužského krasobruslení. Vítězem se stal Američan Evan Lysáček, který neskočil čtverný skok. Favorita z Ruska Jevgenij Pljuščenko se jen těžce smiřoval se stříbrem. "MOV celou situaci projednával s Mezinárodní bruslařskou unií (ISU) a shodli jsme se, že rozhodnutí je absolutně bezchybné. Není důvod kritizovat rozhodčí. Využívali systém, který byl řádně schválen. Skutečností je, že ISU upřednostňuje všestrannost krasobruslařů. Pokud to chce Pljuščenko změnit, musí zažádat ruský svaz o to, aby se snažil ve spolupráci s ISU změnit pravidla," uvedl na nedělní tiskové konferenci prezident MOV Rogge.

Tragédii si prožil nizozemský rychlobruslař Sven Kramer, který po triumfu na pětikilometrové trati ovládl i dvojnásobně dlouhý závod. Ale jeho trenér ho nasměroval do špatné dráhy a Kramer byl diskvalifikován. Atypická časomíra a chyby rozhodčích při vypouštění závodníků na startu zase ovlivnily stíhací závod biatlonistů. Švédská spolufavoritka Anna Carin Olofssonová-Zideková se tak na desetikilometrovou trať dostala o 14 vteřin později, než měla. Během závodu jí byla ztráta papírově vrácena, ale do kontaktu s čelem se už nedostala, což ji možná stálo bronzovou medaili. Kanaďana Jeana Philippa Leguelleka zase třicetisekundová korekce odsunula z páté na jedenáctou příčku. Běloruský běžec na lyžích Leonid Karnějenko, vicemistr světa z volné patnáctky z roku 2007, se v semifinále sprintu dvojic blížil do cíle na druhém postupovém místě, ale v nájezdu do cílové rovinky si popletl cestu a místo k časomíře se vydal do stopy dalšího okruhu. Bělorusové byli z boje o medaili diskvalifikováni. Korejské rychlobruslařky na krátké dráze přišly vinou diskvalifikace o zlatou medaili ze štafety na 3000 metrů. Rozhodl o tom zdánlivě nevinný souboj pět kol před koncem.

Do historie se zapsal norský biatlonista Ole Einar Björndalen. Sice se mu moc nedařilo, ale nakonec získal šesté zlato a je s 11 cennými kovy za krajanem Björnem Dähliem na druhém místě historické olympijské bilance. Sjezdovému lyžování nečekaně vládli Američané, i když největší favoritka Lindsey Vonnová třikrát upadla. Bode Miller si přiveze domů nejen první zlato v kariéře, ale dokonce kompletní sadu medailí. Američané vybojovali na svazích Whistleru celkem osm medailí. Úplně vybouchli favorizovaní Rakušané, kteří mají pouze tři medaile. A o všechny se navíc postaraly jen ženy.

Velké okamžiky olympijských her ve Vancouveru:

12. února - Krátce před zahájením zimních olympijských her zemřel na následky zranění po těžké nehodě na tréninku gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili.

- Olympijský oheň ve Vancouveru při slavnostním zahájení XXI. zimních her zapálil hokejista Wayne Gretzky a další tři kanadské sportovní legendy.

13. února - Ruská biatlonistka se slovenským občanstvím Anastasia Kuzminová získala ve sprintu pro svou novou vlast první zlato na ZOH v dějinách.

14. února - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková triumfovala na trati 3000 m.

- Kanaďané na domácích ZOH v Calgary 1988 nezískali žádné zlato, ve Vancouveru jejich prokletí jako první zlomil boulař Alexandre Bilodeau.

15. února - V novém světovém rekordu získala sportovní dvojice Süe Šen, Čao Chung-po historicky první krasobruslařské zlato ze ZOH pro Čínu.

- Český běžec na lyžích Lukáš Bauer strhujícím finišem vybojoval bronz v závodě na 15 km volnou technikou.

17. února - Slovinská běžkyně na lyžích Petra Majdičová vybojovala sprinterský bronz i přesto, že po pádu v tréninku závodila se čtyřmi zlomenými žebry a propíchnutou plící.

- Americký snowboardový idol Shaun White předvedl ve druhém kole závodu na U-rampě unikátní a nebezpečný trik Double McTwist 1260 a ziskem 48,4 bodu z 50 možných překonal olympijský rekord.

18. února - Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko zkritizoval rozhodčí za to, že jeho přemožitel Američan Lysacek zvítězil, aniž zařadil čtverný skok.

20. února - Čtvrtou individuální zlatou medaili ve skocích na lyžích v kariéře vybojoval Simon Ammann ze Švýcarska.

21. února - Ve sjezdařské superkombinaci získal první olympijské zlato v kariéře Američan Bode Miller.

- Druhé zlato a celkově třetí medaili z Vancouveru si na krk zavěsila německá biatlonistka Magdalena Neunerová.

- Rychlobruslařka Sáblíková překvapila bronzovou medailí na 1500 m.

22. února - Německý závodník André Lange se stal prvním čtyřnásobným olympijským vítězem mezi bobisty v historii.

24. února - Martina Sáblíková se vítězstvím v napínavém finiši na trati 5000 m stala s bilancí 2-0-1 nejúspěšnější rychlobruslařkou her.

- Bronzovou medaili pro Českou republiku v závodě štafet vybojovalo kvarteto běžců na lyžích Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal.

25. února - Zlatá korejská krasobruslařka Kim Ju-na vylepšila vlastní světový rekord o plných 18 bodů.

26. února - Norský biatlonista Ole Einar Björndalen pomohl štafetě své země k vítězství a s 11 medailemi se stal druhým nejúspěšnějším zimním olympionikem všech dob.

- Wang Meng, čínská závodnice v rychlobruslení na krátké dráze, na hrách získala třetí zlatou medaili.

- Čtvrtou bronzovou a celkově šestou českou medaili ve Vancouveru přidala slalomářka Šárka Záhrobská.

27. února - Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková vyhrála závod na 30 km klasickou technikou a získala druhé zlato ze ZOH pro Polsko v historii. Norská běžkyně Marit Björgenová se stříbrem v témže závodě stala nejúspěšnější účastnicí her (bilance 3-1-1).

28. února - Vedoucí muž Světového poháru Petter Northug z Norska se vítězstvím v závodě na 50 km stal nejúspěšnějším běžcem na lyžích na hrách ve Vancouveru, získal dvě zlaté a dohromady čtyři medaile (2-1-1).

- Poslední zlaté medaile, jež byly ve Vancouveru uděleny, vybojovali domácí hokejisté. Kanada tak 14. triumfem překonala dosavadní maximum 13 zlatých medailí SSSR (Innsbruck 1976) a Norska (Salt Lake City 2002).