Zraněnou Petru Majdičovou olympijský závod vyhecoval !

18.02.2010 10:43

Hrdinkou včerejšího dne na olympijských hrách ve Vancouveru byla slovinská běžkařka Petra Majdičová. Třicetiletá Slovinka do závodu nastoupila i po hrůzně vypadajícím pádu do koryta potoka z několikametrového srázu, který si přivodila při projíždění trati před startem. Do kvalifikace měla původně odstartovat na třetím místě, ale pořadatelé jí vzhledem ke zranění vyšli vstříc a Majdičová startovala jako poslední. Před startem jsme na obrazovkách mohli sledovat jak v slzách a bolestech s pohmožděným bokem a žebry přechází po stadionu. V té chvíli asi málokdo věřil, že do závodu nastoupí. Byl to smutný pohled na největší kandidátku na zlatou medaili v této disciplíně.
Majdičová nic nevzdala a kvalifikační jízdou si zajistila postup do osmifinále z 19. místa. Celou jízdu si protrpěla, v místě nehody si hodně přibrzdila a vzhledem k vysokému startovnímu číslu se na trati musela vypořádat i s pomalejšími závodnicemi, které startovaly před ní. V cílové rovince dokonce musela přibrzdit, když předjížděla závodnici před sebou.
Majdičová přešla i přes čtvrtfinále a časem se dostala i ze semifinálové rozjížďky do finále, kde se naprosto vydala ze všech sil. Dojela si pro bronzovou medaili, kdy svedla krásný souboj se Švédkou. Po závodě ale už nebyla schopna sama odejít. Zdravotníci jí museli podpírat, chvíli to vypadalo, že zkolabovala úplně. Na stupně vítězů pro takzvaný květinový ceremoniál se sotva dobelhala a na tiskovou konferenci potřebovala doprovod.
Majdičová se konečně na svých třetích olympijských hrách dočkala vysněné medaile. "Když se mi to stalo, myslela jsem si, že je po všem. Mé druhé já však křičelo: Musím bojovat až do konce," řekla Majdičová ke své nehodě. "Dnes to není bronz, tohle je zlato pokryté diamanty," řekla Slovinka.