Architekti se neshodují v názoru na možnou olympiádu v Praze

04.01.2010 17:06

Architekti se neshodují v názoru na konání letní olympiády v Praze. Zatímco Martin Vokatý, spoluautor haly Sazka, a Tomáš Šantavý by kandidaturu metropole na pořádání her v roce 2016, nebo 2020 přivítali, spoluautor známého Tančícího domu Vlado Milunić to pokládá za nesmysl. "Považuji rizika spojená s uspořádáním akce celosvětového významu v tak složitém území, jako je Praha, za příliš velká."
Naopak Šantavý, který vytvořil mimo jiné projekt pro opravu Karlova mostu, soudí, že akce by mohla přispět k řešení špatné dopravy v metropoli. "Počínaje dokončením silničního okruhu, tak i realizací podzemních parkovišť," řekl. Architekt poznamenal, že na okrajích města vyrůstají obytné zóny bez jakýchkoli sportovišť. "Stavby, které bude nutné v rámci přípravy na olympiádu vybudovat, dnes v Praze chybí," dodal.
Podle Miluniče je Praha duchovním a humanitním městem a měla by jím zůstat. Olympiáda už má málo společného s původními myšlenkami fair play a přátelství mezi národy a je převážně obchodem, připomněl. "Je pravděpodobné, že by na přípravě olympiády profitovala zejména betonářská lobby a další, kdo se u celé akce pouze přiživí," soudí Milunić.
"Znamenalo by to velkou šanci pro Prahu," řekl ke kandidatuře spoluautor haly Sazka Vokatý. Místa pro sportoviště by se podle něj našla, třeba na místě bývalých průmyslových podniků. "Musela by se samozřejmě najít rozlehlá plocha s dobrou dopravní dosažitelností pro zřízení olympijské vesnice, to by byla věc sama pro sebe," podotkl Vokatý.
O další využívání těchto zařízení obavy nemá. Z olympijské vesnice by byly byty, sportovišť v Praze není dostatek. "Záleželo by na důkladném zvážení kapacity jednotlivých zařízení," zdůraznil Vokatý. I Milunić soudí, že město sportoviště potřebuje, ale mělo by jich být hodně a měly by být menší.
"Vybudování megasportovišť s pochybným využitím po skončení olympiády pouze zatíží dopravní systém a zhorší životní prostředí," uvedl Milunić. Praha je podle něj vhodným městem pro hudební a televizní festivaly. Místo olympiády by si Milunić přál uspořádání celosvětového kongresu architektů.
Vedení města opět otevřelo otázku olympijské kandidatury před několika měsíci.