Během hodiny dvě zlaté olympijské medaile

27.02.2010 11:49

Kanadští rychlobruslaři v závodě na krátké dráze na olympijských hrách 2010 ve Vancouveru vybojovali během jedné hodiny dvě zlaté olympijské medaile. Kanadu tak posunuli do čela medailové bilance. Hlavní zásluhu na tom má Charles Hamelin, který nejdříve vyhrál závod na 500 metrů a vzápětí byl členem vítězné štafety. V individuálním závodě ustál tvrdý souboj v poslední zatáčce, po němž byl z druhého místa diskvalifikován Američan Apolo Anton Ohno. Ohno se tlačil dopředu, dva jeho soupeři upadli, ale Charles Hamelin souboj ustál a i na hranici pádu dojel do cíle první. Ohnova radost ze stříbra trvala jen krátce, záhy byl diskvalifikován.
Hamelin, který je dvojnásobným mistrem světa na 500 metrů, získal svoji první olympijskou medaili z individuálního závodu v kariéře a ve Vancouveru prolomil dosavadní nadvládu asijských soupeřů. "Nemohl jsem si přát nic lepšího než tohle. Chtěl jsem dvě medaile, jednu individuální a jednu týmovou, a ony jsou obě zlaté. Nedá se popsat, jak se cítím. Mám dvě zlaté medaile během 30 minut, to je úžasné," dodal.
Druhý skončil Sun Si-pak, který upadl bez cizího zavinění, bronz bral Hamelinův krajan Francois-Louis Tremblay. Ohno si nakonec svou osmou olympijskou medaili vybojoval alespoň v závodě štafet, kde se svým týmem skončil třetí