Běžkaři v olympijské štafetě nemají vysoké ambice

23.02.2010 19:56

Týmová štafeta ještě na olympijských hrách v Turíně a na minulých světových šampionátech mohla pomýšlet i na medaile. Na olympijských hrách ve Vancouveru jsou vyhlídky před středečním závodem na 4x10 kilometrů skromnější. "Momentálně nejezdíme tak, abychom si dávali ambice jako dřív. Pojedeme v klidu obranu o šesté místo, a když se nám to povede, tak budeme strašně spokojený," řekl trenér Miroslav Petrásek.

Český tým by byl spokojený s umístěním do první šestky. Reprezentanti ve Vancouveru nejsou v nejlepší formě a tuší, že boji o cenné kovy se nebudou účastnit. Medailové ambice mají hlavně družstva Norska, Švédska, Německa a Itálie.

Na loňském mistrovství světa v Liberci česká štafeta toužila na domácí půdě po medaili, ale vyhořeli a dojeli až dvanáctí. Na předchozím MS v Sapporu štafeta skončila osmá. Na OH v Turíně přišla štafeta o šance, když manažer Květoslav Žalčík před závodem omylem napsal místo Milana Šperla Dušana Kožíška, který s tím nepočítal. Musel narychlo přijet na stadion, ale nadějně rozjetý závod k úspěchu nedotáhl a závod dokončil až na deváté pozici.

Ve středu bude závod rozjíždět Jakš. Ve Vancouveru si zatím ve volné patnáctce a skiatlonu doběhl pro 27. a 29. místo. Na druhý klasický úsek vyrazí Lukáš Bauer, bronzový ze závodu na 15 kilometrů. "Doufám, že tam budeme dlouho vidět. Věřím, že to Martin rozjede dobře, aby Lukáš mohl jet v čelní skupině. A pak bude záležet, jak se ty další dva udrží," řekl český kouč.

Na třetí úsek nastoupí buď Šperl nebo Jiří Magál. Finišovat bude Martin Koukal. "Loni jsme byli favority a dopadlo to zle, v Sapporu taky. Teď žádný extra ambice nemáme, tak uvidíme," pronesl Koukal.

Kandidáty na zlato budou Norové. Ti už pětkrát za sebou vyhráli štafetu na mistrovství světa. Ale na minulé olympiádě jejich suverenitu narušili domácí Italové. Velkým soupeřem Norů budou Švédové, bronzoví z Liberce. Dalšími favority jsou Italové a Němci.

Přímý přenos uvidíte na ČT od 20.30 ve středu