Bezpečná olympiáda ?

02.12.2010 17:16

Rio de JaneiroDějiště olympijských her 2016 - brazilské Rio de Janeiro - se v posledních pár měsících stalo prakticky zonou, kterou těžko odlišíte od malého válečného konfliktu. Brazilské policejní složky svádí tuhý boj s místními drogovými kartely. a aby alespoň vyrovnaly síly s ozbrojenci narkomafie, přišla na pomoc i armáda.

Problém se nachází v chudinských čtvrtích Ria, které místní nazývají Favely. Až po necelém týdnu dostaly policejní i armádní oddíly pod svou kontrolu slumy Vila Cruzeiro a Alemao v Rio. Boje byly opravdu tuhé, o čemž svědčí nejen nasazení vládních ozbrojených složek, ale i 30 mrtvých , a to i z řad civilistů. Zdá se , že toto je ale jen začátek, chudinských čtvrtí jsou v brasilském velkoměstě stovky, a vláda kontroluje jen několik málo z nich. Do ostatních se nevydávají brazilské orgány jinak než v kolnách obrněných transportérů.

Jednou z podmínek, ke které se pořadatelé olympijských her v Riu zavázali, je právě zlepšení situace v chudinských čtvrtích. Může se zdát, že olympijské hry 2016 jsou ještě daleko , ale Rio pořádá v roce 2014 mistrovství světa ve fotbale, a to už není tak vzdálený časový horizont, zvláště, když si uvědomíte rozsah problému.

Ještě před fotbalovým šampionátem by měla být působení drogových mafií zbavena necelá stovka těch favel, které jsou buď nejhorší, a nebo nejblíže konání místa olympiády 2016. Jde o boj na život a na smrt, drogová mafie disponuje rozsáhlými lidskými i finančními zdroji, a rozhodně není bojácná - vyhlásila brazilským úřadům otevřenou válku. První vyhrané bitvy brazilských ozbrojených složek naznačují jejich odhodlání, důležitá ale také bude kontrola dobytých území. Doufejme, že to místní úřady do začátku obou sportovních svátků stihnou, a o olympijských hrách 2016 v Riu budeme číst pouze sportovní zprávy, a nikoli výčet zabitých a zraněných policistů a civilních obyvatel Ria

thank for pictures by Alicia Nijdam

 

Bezpečná olympiáda ?

thank for pictures by Le Dieu