Boje o medaile ve sledge hokeji

18.03.2010 13:52

Dohráním skupiny B byly vyřešeny všechny dvojice pro semifinále i zápasy ve sledge hokeji o umístění . Švédsko porazilo i přes velké problémy Itálii 1:0 a obsadilo třetí místo ve skupině. Švédsko se dnes ráno ve 3 hodiny utkalo s Koreou, která skončila čtvrtá ve skupině A. Ve středu ve 20 hodin se Češi utkali s Itálií. Vítězové těchto zápasů se posunuli do boje o 5. místo. O medaile si zahrají dvojice USA - Norsko a Kanada - Japonsko. Kanada o svém nasazení z prvního místa rozhodla jasnou výhrou 5:0 nad Norskem.
Švédové do souboje o třetí místo ve skupině nastoupili s pouhými devíti hráči do pole a nakonec jich využili pouze osm. Italové měli o čtyři hráče na střídání víc, ale tuto výhodu nedokázali přetavit v převahu na ledě. Švédové působili sebevědomým dojmem a s Itálii nakonec přehráli. Utkání rozhodla trefa zaskakujícího kapitána Marcuse Holma při dvojnásobné početní výhodě ve 28. minutě. Marcus Holm jako správný kapitán zápas rozhodl.
 „Nebáli jsme se, že se unavíme. Unavení jsme až teď. Máme jednoho hráče zraněného a dva jsou nemocní, takže máme opravdu málo lidí. Doufáme, že se to do zítřka aspoň částečně změní,“ vyjádřil své přání Holm.
 
Švédsko se utká s Koreou. „Nevím, kdo by pro nás byl lepší soupeř. My jsme prostě chtěli nad Itálií vyhrát, abychom získali sebevědomí. Češi dneska porazili Koreu, takže jsou možná lepší, ale jinak je to jedno.“ Brankář Nilsson udržel čisté konto. „Italové sice hrají vždycky defenzivě, ale přesto si vytvořili pár nebezpečných šancí a náš gólman odvedl dobrou práci. Jsem rád, že jsme vyhráli,“ ukončil hodnocení zápasu Holm.

Itálie – Švédsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka: 26. Holm (Anderson). Rozhodčí: Matte – Marcote, Thoeger-Andresen. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 4938.
 
Itálie: Stillitano - Rosa, Cavaliere, Radice, Ballosetti - Planker, Winkler, Chiarotti - Condello, Corvino, Leperdi - Magistrelli, Stella
 
Švédsko: Nilsson - Ingvarsson, Lundgren - Anderson, Kasperi, Holm - Carlsson, Engmark, Rakos

Kanada-Norsko 5:0

Kanada do zápasu s Norskem nastoupila ve vysokém tempu. Už po 31 sekundách využil přesilovku Bridges a Kanaďané v tvrdém trendu pokračovali. Norové za Kanadou ve střelbě nijak nezaostali, ale v proměňování šancí ano. Zápas byl plný faulů, potyček, krásných i štastných gólů. Zápas vyhrála Kanada skóre 5:0.
 
Obránce Raymond Grassi po utkání hýřil dobrou náladou. „Tohle byl jednoduše velký zápas, hodně lidí na něj čekalo a my jsme ho zvládli výborně. Navíc podpora publika, to je něco úžasného, nic podobného jsem v životě nezažil. Jsou naším šestým hráčem. Náš cíl je zlato, stejně jako u žen a mužů. Hrajeme ale zápas od zápasu, třetinu od třetiny a na nic jiného se nesoustředíme. Všichni mluví o finále Kanada – USA, ale to si teď vůbec nepřipouštíme. Máme před sebou semifinále s Japonskem, podíváme se s trenérem na video a pořádně se připravíme.“
 
Norský brankář Roger Johansen byl naopak zklamaný. „Měl jsem dnes špatný den. Gól v první minutě dvou třetin, to bylo hodně těžké na psychiku.“ Po pátém gólu byl Johansen střídán Dengem. „Bylo to trenérovo rozhodnutí, očekával jsem ho už po čtvrtém gólu. Kissinger Deng je velmi dobrý gólman a dneska byl lepší.“ Norům dělal problémy kanadský styl sledge hokeje. „Proti Kanadě jsem hrál už mockrát, takže vím, že hrají takto fyzicky a mají hlad po gólech. Já jsem z toho nervózní nebyl, ale možná jsem měl být. Stejně jako jsem byl proti Švédsku a Itálii, které jsme nakonec porazili,“ řekl Johansen. „Nehráli jsme to, co jsme měli. Měli jsme hrát obranu. Ale to nebyla obrana, co jsme hráli. Ani útok, máme od začátku turnaje velký problém dát gól.“ Nory čekají v semifinále Američané, kteří vyhráli druhou skupinu. „Ano, Američané jsou dobří. My teď máme před sebou den volna, ale nemůžeme jen tak nic nedělat. Musíme zanalyzovat naší hru a všechno, co jsme dělali na ledě,“ naznačil Johansen.

Norsko – Kanada 0:5 (0:2, 0:3, 0:0)
Branky: 1. Bridges (Dixon, Bowden), 8. Westlake (Bowden), 16. Bowden (Murray, Westlake), 19. Westlake (Bowden, Bridges), 27. Dixon (Labonte, Bridges). Rozhodčí: Berkebile - Hetlman, Roethlisberger. Vyloučení: 8:5. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5430.
 
Norsko: R. Johansen (od 27. Deng) - Rovelstad, Vernes, Hagen, Nordstoga - Pedersen, Royne, L. R. Johansen - Svee, Björsntad, Bakke - Austvoll, Jacobsen
 
Kanada: Rosen - Dixon, Labonte, Grassi, Murray - Westlake, Nicholson, Bowden - Dorion, Booker, Bridges, Lord, Whitson, Matheson