Čeští sjezdaři hráli místo tréninku karty

12.02.2010 10:54

Čtyři hodiny čekali čeští sjezdaři na start tréninku, který zrušila mlha na sjezdovce. "Škoda, ale slyšeli jsme, že počasí tady bývá divočejší," řekl Petr Záhrobský, když místo na lyžích sjel dolů lanovkou. "Už jsme byli natěšení, že svezeme na sjezdovce. Mám hlad, musím se jít najíst, bylo to dlouhé čekání," doplnil kolegu Kryštof Krýzl. Češi strávili u startu a v přilehlé restauraci čekáním čtyři hodiny.
Na trať ve Whistleru se vydalo jen 42 z 87 závodníků. Z českých jezdců měl nejblíže ke startu Záhrobský s číslem 45. "Ale za nic by to po tom dlouhém čekání stejně nestálo," řekl jeho otec a trenér Petr Záhrobský. "Byla to tvrdá práce na horách," vtipkoval kouč Luděk Strejček, trenér Filipa Trejbala, který stál celou dobu u svahu.
Záhrobský už byl připraven, že vyrazí na trať. Strávil venku ve sněžení tři čtvrtě hodiny. Pak se musel vrátit do restaurace a hrál se servismanem Liborem Junkem karty. „A pak už jsme jen poslouchali vysílačky, jak se mlha houpe nahoru a dolů," řekl devětadvacetiletý jezdec. Ostatní čeští sjezdaři si povídali. "O všem možném," řekl Krýzl. Bank podobně jako Záhrobský už nazouval lyže ke startu. "Stál jsem tam dvě hodiny a bylo nepříjemná vlezlá zima," řekl vymrzlý Bank. Dlouhý sjezd si tak čeští závodníci zatím měli možnost "osahat" jen při ranní prohlídce trati. "Při té si musíte vše dokonale zapamatovat, takže víme, o co jde," podotkl Záhrobský. Všichni se shodli, že  trať nabízí vše od ostrých zatáček přes prudké sjezdy až k dlouhému cílovému skoku. "Ale najíždí se na něj rovně a rovně i odjíždí, takže by to neměl být problém," uvedl Záhrobský.
Větším oříškem je kvalita sněhu na trati, která se mění. Nahoře je suchý, víc zimní, ale dole už spíše jarní. "Bude těžší namazat i nabrousit, protože nahoře jsou potřeba tupější hrany, ale dole zase ostré, protože může být hodně led," řekl Záhrobský.
Pro Banka je sjezd důležitý především kvůli kombinaci, v které by chtěl minimálně obhájit šesté místo z Turína. Délka sjezdu - jede se skoro dvě minuty - by mu mohla nahrávat. "Bude lepší mít číslo vpředu a většinou dokážu jet rychleji než slalomáři specialisti," řekl Bank.