Hokej a Češi

21.02.2010 11:40

Zimní olympijské hry 2010 jsou v plném proudu, a na program se dostává hokej - olympijský hokejový turnaj by měl být jedním z vrcholů her. Celá Česká republika to velmi silně prožívá. Jsme opravdu národem fanoušků, jak o sobě rádi říkáme?   „Kdo neskáče není Čech, ..., Hašek není Člověk, Hašek je bůh, Jágr na Hrad“, to byla hesla, která zněla po celé republice, když český hokejový tým zvítězil na olympijských hrách v Naganu v roce 1998. Tenkrát to vypadalo, že se celý národ zblázní radostí. A ani teď nám nedělá problémy vstávat v šest hodin ráno nebo vydržet vzhůru dlouho do noci. Jsme zase po 4 letech plni očekávání, jestli to zacinká.

V roce 2009 firma Henkel, jako hlavní sponzor mistrovství světa v hokeji, udělala zajímavý průzkum. Podle tohoto průzkumu u Čechů bez ohledu na věk i pohlaví jednoznačně vede v oblíbenosti hokej nad fotbalem, sjezdovým lyžováním i basketbalem. Stejně tak dopadl průzkum i na Slovensku, ale v Rusku a Švédsku překvapivě v oblibě zvítězil fotbal. Hokej byl až na druhém místě.

Podle českých respondentů hokej vyjadřuje týmového ducha a je vzrušující. Má jasná pravidla a je zábavný. Češi se na hokej raději dívají, než ho hrají. Celkem 57% dotazovaných Čechů sleduje lední hokej v televizi nebo aktivně chodí na zápasy. Jen 4% mužů hraje hokej aktivně.

Hokejové kluby Pardubic a Brna mají největší fanouškovské základny. V těchto krajích je hokej hodnocený nejlépe. Naopak nejhůře hokej hodnotí v Karlovarském a Olomouckém kraji.
Hned první zápas české reprezentace na hokejovém turnaji na olympijských hrách ve Vancouveru sledovalo ve čtvrtek ráno v televizi 906.000 dospělých a 28.000 dětí. Záznam si pak ještě odpoledne nenechalo ujít čtvrt milionu lidí. Pouze 12 procent z tohoto počtu tedy 238.000 bylo dospělých.
O jednom není sporu. Češi rádi na hokej koukají a rádi fandí české reprezentaci. A dnes v devět hodin večer si určitě nenechají ujít třetí zápas ve skupině s týmem Ruska.  Zápas Česko-Rusko vysílá program ČT2