Horolezectví na olympiádě ? Lano je už hozeno ….

28.11.2014 16:15

Když člověk kouká na některé olympijské sporty, které u nás nejsou zrovna moc populární, klade si jednoduchou otázku – mají tyhle sporty na olympiádě vůbec co dělat ? Ruku na srdce – pokud bychom v Čechách neměli fenomenální olympijskou rekordmanku Martinu Sáblíkovou , věděli byste, že rychlobruslení na zimních hrách vůbec je ?  A platí to samozřejmě i pro letní sporty. Dokážete třeba vyjmenovat alespoň  většinu disciplín, ve kterých získal David Svoboda na olympijských hrách  2012 v Londýně zlatou medaili ? ( Pro pořádek jsou to šerm, plavání na 200 metrů, tříkilometrový běh, jízda na koni – parkur  a střelba ze vzduchové pistole).
Pokud má být olympiáda i v budoucnu přitažlivá, logicky by se měla měnit i skladba sportů, které jak na zimní, tak na letní olympiádě bude.  V některých sportovních oborech se to daří velmi dobře , v jiných to trochu skřípe.  Do olympijských sportů už tak patří jízda na horských kolech ( zde je velmi silná loby mezinárodní cyklistické federace) nebo divácky velmi oblíbený plážový volejbal.  Ani zimní sport y nestojí stranou – co třeba akrobatické lyžování ?  Tak proč nenajdeme na hrách žádnou z horolezeckých disciplín ?


Popularita lezectví na olympiádu neprotlačí

Sportovní lezení získalo v posledních letech neuvěřitelně velkou skupinu příznivců. Dokonce i na sportovním kanálu České televize tu a tam na přenos ze zahraničních závodu narazíte. Boom je to obrovský, ale stále sílící popularita sportovního lezení zjevně nestačí k tomu, aby se tyto sporty na hry dostaly.
Obě lezecké federace  - IFSC (International Federation of Sport Climbing ) i UIAA (Union Internationale des Asociations d´Alpinisme) se protlačit některý z lezeckých sportů na olympijské hry snaží už po léta.  Paradoxně se zdá, že dříve ( pokud tedy vůbec) uvidíme lezení na zimní olympiádě.  UIAA má s ledovým lezením . Už na olympiádě v Soči bylo ledové lezení představeno jako možný nový olympijský sport, dokonce i s ledovou věží, která byla v permanentním obležení jak návštěvníku, tak účastníků her. Stále probíhá kampaň, která by měla dostat ledové lezení na zimní hry 2022 ( které možná znovu uvidíme v Číně)
Naopak IFSC opět letos nepochodil s pokusem protlačit sportovní lezení mezi olympijské sporty na hrách 2020 v Tokiu. Málo platné, zařazení mezi ukázkové sporty i přes velký zájem patrně nestačí, a i když sportovní lezení bylo mezi nominovanými, na hrách ho neuvidíme

Tlak musí přijít z komerční sféry

Peníze hýbou světem. Samozřejmě, sport musí být masivně populární, ale zájem musí být i od firem, které pro něj nabízí sportovní vybavení. Protože v něm se točí obrovský balík peněz. Typickým příkladem jsou horská kola – přítomnost tohoto sportu jistě výrazně zvýšila obraty firem  v kategorii horských kol .
O tom, jak popularita sportu souvisí s prodeji by mohl vyprávět největší český výrobce lan – Lanex. Tahle firma ale netěží z malého českého trhu, naopak téměř 90% své produkce exportuje do celého světa a rozmach sportovního lezení je na objemech docela dobře vidět. Kdysi výrobce specializovaný pouze na technická lana pro průmysl čím dále častěji vyváží horolezecká lana, a na několika velkých soutěžích už byla vidět jejich značka Tendon ( dynamická lana pro sportovní lezení) . Takže Češi se tady neztratí, nejen co se sportovních výkonů týče
Nejde ale jen o lana ( i když u lezení jsou asi hlavní) , ale i o lezecké doplňky, v neposlední řadě pak o výrobce oblečení  - a tady už jsme v kategorii velkých mezinárodních koncernů, které už přeci jen nějaký hlas v olympijském hnutí bezpochyby mají. Nike, Adidas, Puma a mnozí další, kteří nabízí vybavení pro letní, ale hlavně zimní sporty, musí pomalu působit na činovníky MOV, kteří o nových sportech rozhodují. A na firmy pak musíme tlačit my, spotřebitelé. Takže rada na závěr ? Lezte, lezte, lezte …