Jakub Janda bude skákat v nové kombinéze

12.02.2010 11:38

Skokan na lyžích Jakub Janda se dokázal v Kanadě velmi rychle aklimatizovat. Nemusel sáhnout ani po prášku na spaní. V dnešní kvalifikaci  olympijského závodu na středním můstku se oblékne do nové kombinézy. Věří, že mu to pomůže k delším skokům. S osobním trenérem Vasjou Bajcem dokonce vymysleli úpravu, která je v rámci pravidel a přitom pomáhá. "Každý má nějaké vychytávky. Tak jsme něco zkusili a jak jsme se dívali na video, tak kombinéza pracovala fantasticky, ve vzduchu byla nafouklá," pochvaloval si Janda. Před závodem se ale kontrolorům nelíbila levá strana, takže došlo na další úpravy.
Jednatřicetiletý Jakub Janda, nejzkušenější z českých skokanů, je již na svých třetích hrách. Středeční první trénink na můstku vynechal, ale na suchu cítil, že má v nohách sílu. Ve čtvrtek pak skočil dvě ze tří tréninkových kol a pokaždé byl do desítky. "Byl jsem překvapený, že to po té cestě tak jelo. Byly to dobré skoky," napsal z vesnice mail Bajcovi a čekal na další rady. Střední můstek se mu prý líbí a na deštivosněživé počasí si nestěžuje.
Skokanské závody začnou už před slavnostním zahájením her. Od 19 hodin závodníky čeká kvalifikace na středním můstku. Český trenér Koudelka nepočítá, že by někdo z jeho svěřenců nepostoupil. Beru tuto kvalifikaci jako další trénink.
 Mezi 69 přihlášenými skokany je i čtveřice Čechů Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Jakub Janda a Roman Koudelka. Kromě Jandy absolvovali ostatní oficiální tréninkové skoky ve středu. Stometrovou hranici úspěšně atakoval Koudelka.