Kanada slaví hokejové zlato na olympijských hrách 2010

01.03.2010 14:43

Kanadská média zaplavila po nedělním vítězství hokejového týmu ve finále olympijského turnaje v hokeji ve Vancouveru vlna radosti. Nejvíce chvály se snáší na hlavu střelce rozhodující branky v prodloužení Sidney Crosbyho. To on zařídil výhru 3:2 nad Američany, kteří do finále procházeli turnajem bezchybně. „Nikdy nevíte, zda se do takové situace dostanete. A o tom to celé je. Dostáváte se do situací a nikdy nevíte, jestli přijdou ještě někdy znovu. Mohli jste vidět, jak těžké bylo pro nás dostat se tady do finále. Olympiáda je jednou za čtyři roky a ne každý rok. A hrát navíc tady v Kanadě, to je životní šance, která se neopakuje," řekl Crosby.


Hokejisté Spojených států amerických podruhé na olympijských hrách ve Vancouveru domácí Kanadu nepokořili a získali stříbro. Kanadu porazili v základní skupině 5:3 a celým turnajem procházeli bez zaváhání, ale ve finále padli. Američané tak mají na kontě jen triumfy z roku 1960 ze Squaw Valley a o dvacet let později z Lake Placid. Před osmi lety v Salt Lake City jim sebrala další až ve finále Kanada a odplata na její půdě se nekonala.
Kanadě první porážka s Američany v základní skupině paradoxně pomohla. "To byl zlomový okamžik. Dal Kanadě možnost srovnat se v zápase s Německem a provést změnu v brance, do níž se postavil (Roberto) Luongo. A to se ukázalo jako správné."
V hledišti finále sledovala řada osobností sportovního i společenského života. Tento zápas si nenechali ujít nejlepší hokejista historie Wayne Gretzky, kanadský premiér Stephen Harper, vítěz olympijského závodu ve skeletonu Jon Montgomery, zpěvák Bryan Adams, herec William Shatner, vítěz severské kombinace a zároveň vlajkonoš Billy Demong, rychlobruslaři Apolo Anton Ohno, Ryan Bedford, krasobruslaři Emily Samuelsonová a Ben Agosto, Rachael Flattová i Evan Lysacek nebo lyžařka Lindsey Vonnová.


Hokejisté Kanady získali osmé olympijské zlato
Největší úspěchy: 8x olympijský vítěz (1920, 1924, 1928, 1932, 1948, 1952, 2002 a 2010); 24x vítěz mistrovství světa; 4x vítěz Kanadského poháru; 1x vítěz Světového poháru
Bilance na ZOH: 8x zlato, 4x stříbro, 2x bronz
Bilance na MS: 24x zlato, 13x stříbro, 10x bronz
Trenér: Mike Babcock
Kapitán: Scott Niedermayer
Hvězdy týmu: Roberto Luongo, Martin Brodeur, Shea Weber, Chris Pronger, Jarome Iginla, Dany Heatley, Jonathan Toews, Joe Thornton, Rick Nash, Sidney Crosby