Kvalifikace na olympijský volejbalový turnaj začíná

03.02.2011 19:17

Beach volejbal - Jeroen BosmanOlympijské hry v Londýně se pomalu blíží, a celá volejbalová veřejnost netrpělivě čeká na olympijský volejbalový turnaj. Na rozdíl od fotbalu, který díky postoji MOV i FIFA nehraje na olympiádě prim, je volejbal úplně něco jiného.  Dá se říci, že co se obsazenosti týče, bude volejbal „hokejovým turnajem snů“ letních olympijských her 2012. Všichni špičkový volejbalisté i beach volejbalisté se her účastní, bez výjimek. 
Mezinárodní volejbalová federace FIVB už dokonce navrhla a schválila kvalifikační proceduru, kterou Mezinárodní olympijský výbor také schválil jak pro šestkový volejbal, tak i pro čím dál více populárnější plážový volejbal.  Vše tedy směřuje k srpnu 2012, kdy začíná volejbalový turnaj mužů i žen na kurtech Earls Court, a samozřejmě také k beach volejbalovému turnaji mužů i žen, který pořadatelé her perfektně začlenili přímo do centra Londýna – na písečné kurty na Horse Guard Parade.  Plážový volejbal nikdy nebyl diváků blíže než tady – a očekává se pochopitelně obrovský zájem.

Olympijský volejbalový turnaj mužů bude mít 12 soutěžních družstev, stejně tak tomu bude i u ženské volejbalové šestky.  Jedno místo zabírá automaticky pořadatelská Velká Británie, a následujících 11 pozic se dělí podle tohoto klíče:3 místa patří prvním třem mužstvům v pořadí Světového poháru v listopadu a prosinci 2011 v Japonsku, dalších 5 míst obsadí vítězové kontinentálních kvalifikačních turnajů a zbylá 3 místa pak vítězové olympijského kvalifikačního volejbalového turnaje, který proběhne těsně před olympiádou 2012 – v druhé polovině května.
Turnaj v beach volejbalu odehraje 24 párů mužů i žen.  Jedno místo logicky opět zaujímá pár můžů i žen z pořadatelské Velké Británie. Dalších 16 míst pak zaberou nejúspěšnější dvojice z bodování FIVB, a to za období od 1.ledna 2011 do června 2012. Pět míst pak zaujmou vítězové kontinentálních turnajů Beach volleyball World Cup a dvě poslední místa pak vítězové olympijské kvalifikačního poháru v červnu 2012 – těsně před začátkem her. Způsob nasazení na beachvolejbalový turnaj doznal oproti minulým hrám celkem výraznou změnu, a FIVB si od této skutečnosti slibuje výběr nejen podle momentální formy párů, ale i dlouhodobé výkonnosti volejbalistů.


Vybrána byla už i značka, se kterou volejbalisté i bechavolejbalisté odehrají celý olympijský turnaj.  V Londýně opět uvidíme modro žluté volejb alové míče M ikasa. Jistě si je pamatuje už o olympiády v Pekingu 2008 – tamní olympijský turnaj se odehrál s dnes již legendárním volejbalovým míčem Mika sa MVA 200 .  Podání tímto míčem a jejich příjem byly pro některé týmy velkým problémem, Rusového ho tehdy srovnávali s u nás populárním míčem Ga la 5591, a je pravda, že jim tehdy příliš štěstí nepřinesl – ruská reprezentace tehdy vypadla v semifinále turnaje   se Spojenými státy.
I míče pro Beachvolejbal dodává Mikasa – zde typ VLS200 nahrazuje zcela nová Mikasa VLS 300. Tato změna míče oproti hrám v Pekingu ale  nevzbudila přílišné nadšení mezi volejbalovými profesionály, kteří jej hodnotí jako daleko nevypočitatelnější oproti starému míči VLS200.  Zásadní rozdíl je v servisu, míč někdy zcela náhodně ve vzduchu zaplave – což bude jistě zábavné pro diváky, méně však již pro přijímacího hráče.  Trochu to připomíná příběh fotbalového Roteira , takže se dá jen doufat, že změna míče nebyla v tomto případě krokem zpět.
Probojovat se na olympijský turnaj bude pro české reprezentanty určitě obtížné – hodně napovědělo i poslední mistrovství světa , kde sice naši porazili Spojené státy, pak ale nešťastně prohráli  s Němci, a bylo po nadějích. Skutečností je, že naše reprezentace by musela svou formu extrémně dobře načasovat, aby dokázala potrápit hlavní favority  her – Brazilce a  Američany.  Velké naděje vkládají čeští fanoušci do sympatických plážových volejbalistek Markéty Slukové a Kristýny Kolocové , které v roce 2012 mohou být výkonnostně mnohem výše, nežli teď – jejich stále se lepšící výsledky jsou velkým příslibem – takže doufejme, že se s oběma na londýnském písku uvidíme.

 

Ilustrační foto Jeroen Bosman

Fotogalerie: Beach volejbal Peking 2008

Photo by Saucy Pan