Londýn klade důraz na využití olympijských sportovišť i po skončení her

20.03.2010 18:26

Přípravy na londýnské olympijské hry 2012 , které se budou v britské metropoli Londýně, pokračují podle plánu. Nepřekračují rozpočet a na tom by se nemělo nic změnit ani po volbách, které v Británii proběhnou během několika týdnů. V Londýně to řekla britská ministryně pro olympiádu Tessa Jowellová, která zdůraznila, že londýnské hry by se od předcházejících měly odlišovat v důrazu na jejich "dědictví". To znamená na poolympijské využití nové infrastruktury a na přínos her pro Londýn a celou zemi.

Každá pořádající země má představu o tom, jak by se mělo využít olympijské infrastruktury po skončení her. A jak by se na hry mělo vzpomínat. V Pekingu to podle Jowellové byla show, v Barceloně otevřenost a ve Vancouveru národní hrdost. "Londýnské hry 2012 jsou synonymem myšlenky dědictví. Vůbec poprvé to bylo zásadní součástí návrhu a plánování her."

Británie nenechala nic náhodě a ustavila rovnou zvláštní Společnost pro dědictví olympiády (OPLC), která se soustřeďuje na poolympijské využití sportovišť. Olympiáda by měla přinést dva hlavní důsledky - oživit zájem o sport u mladé generace a urychlit obnovu dlouho zanedbávaného východního Londýna. Olympijský areál vyrůstá ve Stratfordu. Výstavba olympijské infrastruktury udělá ze Stratfordu dopravní uzel. Po skončení her by se tato oblast měla stát atraktivní hlavně pro byznys. Vláda měla v plánu obnovu východního Londýna už před rozhodnutím o přidělení her, ale olympiáda celý projekt výrazně urychlí. Hotov by měl být už v roce 2025.

 



Hlavní olympijský stadion ve Stratfordu by měl být dokončen už příští rok v létě. O jeho poolympijském osudu se bude rozhodovat už letos. Zájem už projevil prvoligový fotbalový klub West Ham United. Ale vyvstávají otázky kolem atletické dráhy, kterou Britové slíbili zachovat. Jenže atletika provoz stadionu neuživí a atletická dráha vzdaluje fotbalovým divákům hřiště do vzdálenosti, na jakou nejsou na fotbalových stadionech zvyklí. Stavba olympijského areálu se neopožďuje a nepřekračuje rozpočet 9,3 miliardy liber (nyní přes 260 miliard korun). Přes 50 procent všech staveb už je postaveno, takže by se rozpočet neměl výrazně měnit. Pomáhá tomu i rezervní fond pro nepředvídatelné potřeby, který se na celkovém rozpočtu podílí 2,7 miliardami liber a nyní z něj zbývá 1,25 miliardy.

"Británie nemůže do her investovat tolik jako olympiáda Peking. Nebyla by pro to podpora veřejnosti," řekla Jowellová. Ale i tak je nynější rozpočet zveřejněný v březnu 2007 více než třikrát větší než tři miliardy liber, o kterých se mluvilo v roce 2005. V tomto roce Londýn nečekaně získal pořadatelství olympiády. Kritici upozorňují i na to, že další tři miliardy liber určené na olympiádu jsou ukryty v rozpočtech dalších vládních institucí, například ministerstva dopravy.

Olympijské hry vyvolávají ohromný zájem už nyní. Podle předpokladů pořadatelů bude potřeba 150.000 dobrovolníků. Přihlášek už mají na 300 tisíc, takže je určitě z čeho vybírat. Londýn by měl v nejbližších dnech zveřejnit návrh systému, jakým bude rozdělovat vstupenky na hry. Na 9,2 milionu vstupenek se začne prodávat příští rok.