Na olympiádě v Londýně 5000 dopingových testů

09.04.2010 14:24

Na olympijských hrách v Londýně, které se budou konat v roce 2012, by měl být proveden rekordní počet dopingových testů. V plánu je jich na 5000. Toto číslo jasně dokazuje, že podvodníci nejsou na olympiádě 2012 vítáni. Zástupci organizačního výboru podepsali memorandum s vedením britské antidopingové agentury, že se budou řídit testovacími metodami Mezinárodního olympijského výboru.

Pracovníci laboratoře v Kolíně nad Rýnem vyvinuli test, který by měl odhalit genový doping. Genový doping je podle expertů největší hrozbou sportu v blízké budoucnosti, protože při genovém dopingu neužívá podvádějící sportovec povzbuzující prostředek, ale příslušný genotyp. Základ dědičnosti buněk potřebných k lepší výkonnosti se tak převádí do tělesných buněk člověka.

Nový způsob analýzy zatím čeká na schválení od Světové antidopingové agentury (WADA). Jednou z látek, které test odhalí, je GW1516, která pomáhá ke zlepšení vytrvalosti. A konkrétně tato látka už je na letošním seznamu zakázaných látek.
Při olympijských hrách v Pekingu bylo provedeno 4770 testů. Šest sportovců bylo usvědčeno z užívání dopingových látek ještě během her, dalších osm odhalila dodatečná analýza.